Vad är en Relikvarium?

En relikskrin är en typ av helgedom används för att hysa reliker , som är fysiska objekt som är associerade med helgon eller andra religiösa figurer och traditionellt tros ha övernaturliga helande krafter. Reliker skiljer mycket i storlek och utseende, men många, särskilt i det medeltida Europa, är mycket utarbeta och prydd med ädla metaller och ädelstenar. Några reliker är utformade för att vara portabel, antingen transporteras på en person eller visas för allmänheten i processioner, medan andra är gjorda för att vara ständigt hålls i kyrkor.

Relics ofta delar av de fysiska lämningarna av ett helgon, såsom ben, men de kan också användas objekt eller rörd av helgonet i livet, såsom kläder. Holy Thorns ur Jesu törnekrona och fragment från Jesus kors var populära reliker under medeltiden, men som John Calvin uppges ha påpekat, det var så många som få kunde ha varit äkta. Det kanske mest imponerande lämningarna är oförgängliga kroppar vissa helgon, ofta läggs på displayen i sin helhet i en kista, som glas relikskrin.

Även reliker vördas i andra religioner, som buddhism, blev det viktigt att kristna runt 4: e århundradet, och relikskrin var ett naturligt nästa steg. Den relikskrin serveras både skydda och vackert visa upp en relik. Inte alla reliker låta relik ses genom glaset, men de flesta är konstnärligt dekorerade. Den första reliker var bara lådor, men hela medeltiden, blev de allt mer dekorativ. En populär stil var relikskrin hederliga i en figur som rör relik det höll, till exempel en byst-liknande relikskrin för en dödskalle eller en arm-formad ett för armen ben. True Cross bitar kan hållas i en korsformad relikskrin. I den senare medeltiden blev personlig reliker i form av smycken, såsom lockets, populär.

Den protestantiska reformationen av det 16th århundradet markerade slutet på glansdagar i skrinet, som Martin Luther fördömde som idolbilder. Dock är reliker fortfarande göras, särskilt i katolska och ortodoxa länder, och många från medeltiden är fortfarande att beskåda i kyrkor och museer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.