Vad är en Marimba?

En marimba är en Idiofoner, ett slagverksinstrument som producerar ljud med hjälp av vibrationer som färdas genom hela kroppen av det instrumentet. Den Idiofoner familjen ingår också trianglar och cymbaler, alla instrument som ingår i percussion del av en orkester.

En delmängd av Idiofoner familjen är den grupp av instrument spelas med klubbor, och marimba tillhör denna grupp. I själva verket är marimba största klubba instrumentet. Andra Mallet instrument inkluderar vibrafon, xylofon det, jublar den eller tubulär klockor, klockspel, på stålfat och crotales eller antika cymbaler. Även historiskt olika kom och plockade instrument från Afrika och Latinamerika har kallats marimba, idag termer används främst för den moderna orkestrala marimban.

Liksom xylofon, är den orkestrala marimban en uppsättning av trä barer, ofta rosenträ, monterad på ett stativ, där varje bar har sin egen resonator. Detta skiljer den från andra klubba instrument som stänger av metall. Den marimba utmärks också av sin resonant, fyllig ton som kontrasterar med xylofon's sound, som har föga upprätthålla och kan vara både spröd klingande och piercing. Den första orchestral marimba's tillverkades i USA år 1910.

en vanlig "konsert marimba" har en 4 1 /3 oktav typ, medan soloinstrument är 5 oktaver, och det är en icke-införliva instrument vanligen skåra på den stora personalen. Lägsta tomter normalt placeras till spelare kvar. Den marimba är traditionellt spelas med olika klubbor, men de hårdaste av hårda klubbor undviks för att inte riskera att knäcka barer.

Ett instrument som kallas xylorimba, eller ibland Xylo-marimban eller marimba, xylofon, täcker utbudet av både marimba och xylofon, men ljudet är mer likt det av xylofon. Alban Berg, och Olivier Messiaen skrev för xylorimba, men de delar som spelas på en xylofon. Pierre Boulez, skrev för xylorimba i flera delar: en gång i fallet är den del som spelas på en xylofon, i den andra delarna spelas på en kombination av xylofoner och marimba. Kompositörer för marimba har inkluderat Percy Grainger, Darius Milhaud, Carl Orff, och Igor Stravinsky, som uppges ha krävt en marimba, xylofon, men innebar en marimba. Kända marimba spelare har tagit Clair Omar Mussser, Leigh Howard Stevens, Gordon Stout, Keiko Abe och Evelyn Glennie.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.