Vad är en Mariachi?

En mariachi är ett namn för en viss typ av musikalisk grupp, populärt i Mexiko. Den genomsnittliga moderna mariachi har minst tre gitarrer, en normal, en bas guitaron, och en högre-tuned Vihuela, samt två trumpeter, och tre fioler. Mariachi grupper är lätta att identifiera genom sin traditionella dräkt, en outfit med silver dubbar och särskiljande breda hattar. Namnet Mariachi själv är av okänt ursprung, även om vissa människor tror att det kan spåras till det franska ordet mariage , som betyder helt enkelt äktenskap, och sannolikt referering att mariachi band ofta artister på bröllop.

Musiken i Mariachi Band är först och främst dansmusik, och ett antal särskilda danser har vuxit upp som dansade till mariachi musik. Den mest kända av dessa danser är utan tvekan den mexikanska Hat Dance, som faktiskt är den nationella dans i Mexiko. Den breda teknik dans används med mariachi musik är den spanska stilen Zapateado , en dunkande hög energi dansstil. Den mariachi form började någon gång i slutet av-19-talet , i staden Cocula, i delstaten Jalisco i Mexiko. Ursprungligen Mariachi skulle ha haft en harpa i stället för djup bas guitarron, men guitarron ersattes senare för enklare bärbarhet. Den tidiga Mariachi band hade heller inga trumpeter som en del av sin ensemble, om de hade lagt av för tidig 20th century. I början skulle en mariachi-band har förknippats med ett antal haciendas, flyttar mellan rika beskyddare som tillfälligt bor-in artister. Efter den mexikanska revolutionen och fördelningen av hacienda systemet, men tvingades mariachi band för att bli mer av kringströvande buskers att göra sina Livings. De skulle spela på torg eller på kommunal sammankomster gratis, och hoppas att kunna försörja bort av tips. I början av 1930-talet började mariachi musik flytta ur sitt hembygdsområde och i Mexico City och andra stora centra staden. De tidigaste hög grad Mariachi Band var Mariachi Vargas, startade av Gaspar Vargas i slutet av 19th century, och förs in i allmänhetens ögon av hans son, Silvestre Vargas. Mariachi Vargas skapat många klassiska arrangemang av mariachi musik tillade trumpeterna i ensemblen, och påverkat kommande generationer av mariachi artister. I slutet av 1980-talet mariachi musik gjorde debut i mainstream USA, när Linda Ronstadt släpptes hennes album Canciones de Mi Padre . Hon drog sin inspiration från sin familjs Arizona ranch och deras historia sjungande traditionell mexikansk folkvisor.

Mariachi musiker kan hittas på många olika platser i Mexiko, USA, och även i delar av Central-och Sydamerika. Mariachi musik har ofta spelat på bröllop eller quinceñera , stora firandet av en flickas femtonde födelsedag. Flera restauranger kan också hålla mariachi artister till hands att gå från bord till bord serenading gäster som så önskar en låt. Repertoar av ett mariachi band brukar vara ganska sentimental, och som sådan är den perfekt för romantiska frieri.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.