Vad är en Linoleumsnitt?

En linoleumsnitt är en typ av block utskrift som med hjälp av linoleum som relief ytan. Linocuts kan ha en slående grad av ingående och detaljerat, särskilt när de produceras av skickliga konstnärer, och en rad konstnärer arbetar i detta medium. Linocuts är mycket lätt att göra, vilket gör dem tilltalande för vissa artister, speciellt de som just har börjat experimentera med block tryck. Det är inte ovanligt att se en linoleumsnitt på visning i ett konstgalleri, och sådana skrivs ofta används för att inreda hem och kontor samt. När ett linoleumsnitt produceras, en bit linoleum försiktigt skärs bort för att skapa en önskad design. Sedan är linoleum inked och tryckte mot en bit papper eller tyg till avtryck konstruktionen. Eftersom en linoleumsnitt är i princip som en jätte stämpel, visas bilden i omvänd efter utskrift, så artisterna måste tänka bakåt medan de carving konstruktion, speciellt om utformningen innehåller text. Ibland konstnärer montera linoleum på en träbit för att göra det mer robust och stabil, även om detta inte behövs. Den linoleumsnitt kan tillverkas antingen genom att lägga linoleum i botten av en press-och skriva ut det eller genom direkt tillämpning av linoleum till ytan som skall tryckas. Bitar som med tryck direkt metod kräver minimal utrustning, vilket kan vara mycket bekvämt.

Precis som med vanliga träsnitt, kan linocuts framställas i färg med en annan block för varje färg, eller dela sig på relief yta mellan inkings att ändra de delar som är indränkta med färg. Eftersom linoleum är mycket lätt att skära, kan den användas för att framställa bitar med en hög grad av skarpa detaljer utan att behöva oroa dig sprickbildning eller delning. Dock tenderar den också att brytas ned snabbt, så artisterna måste tänka på hur många utskrifter de vill när de överväger linoleum som medium, eftersom linoleum börjar komprimeras ur form efter en viss punkt.

Detta print gör tekniken lärs ut på många konst centers och högskolor, och det kan vara ett kul sätt att börja lära sig om HANDTRYCK. Att göra en grundläggande linocuts, är allt du behöver linoleum, en penna för att skissa, en FÖRSKÄRARE, del bläck, och en rulle kallas brayer. När du behärskar grunderna kan du börja leka med användning av färg och diverse andra konstnärliga verktyg som kan förbättra din linocuts.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.