Vad är en Limner?

En limner är helt enkelt en artist eller konstnär, men termen har kommit att användas specifikt med hänvisning till målare på den nordamerikanska kolonierna som arbetade under den 18 och 19-talen. Limners var ofta anonyma, reser från stad till stad för att söka arbete, och dessa konstnärer tillsammans skapat en stor samling av verk av varierande kvalitet. Exempel på arbete limners kan ibland ses i museer, särskilt i Nordamerika, och arbete också dyker upp i antikaffärer och privata samlingar av historiska föremål.

"limner" Ordet härstammar från "illustratör" och det ursprungligen användes för att hänvisa till de människor som upplysta manuskript till böcker med rika färger och detaljerade målningar. Begreppet används också mer allmänt diskutera konstnärer i allmänhet, och med tiden "limner" antogs för att beskriva det i stort sett obildade målare som befolkade de amerikanska kolonierna. En limner huvudsakligen lärt sig grunderna i målning, och sällan vände nedåt provisioner för arbetet. Konsten att limners pryder klockan ansikten, brand skärmar, inomhus väggmålningar, och tecken, till exempel. Limners också naturligtvis målningar på duk, ofta porträtt av framstående personer i en stad eller ort. Sådana porträtt ingick oftast en bakgrund som var tänkt att innebära rikedom och lärdom, och de hängde på kontor, styrelserum, och så vidare.

Arbetet 18th och 19th century American limners har flera utmärkande egenskaper som gör det lätt att känna igen. Den första är en tillplattad look med ofullkomliga perspektiv. Siffror brukar vara målade i frontal positioner, och de har ofta vackra kläder som är tydligt inspirerade av det arbete som framstående europeiska konstnärer. Många limners noggrant kopierade mer kända avtryck och konstverk, visa olika grader av kunskaper.

Många av de personer i porträtt genom limners titta tafatt och stel, och trots sina drömmar om storhet, andra inte igen idag. Verkligt framstående personer skulle ha haft tillgång till utbildad och skicklig porträttmålare. Vissa limners faktiskt gick vidare till att bli framstående och respekterade konstnärer, utveckla superb och anmärkningsvärd självlärda kunskaper.

I de äldre känsla av limner som en utbildad och kompetent målare och illustratör, var limners ofta kända för sin fina och detaljerade miniatyr porträtt. De också "limned" berömda manuskript och böcker, lägga frodiga färgade detaljer och accenter i bladguld och andra ädla material. Sådana limners arbetade från runt 15: e talet till tidigt 18th century, och deras otroligt detaljerade och rika verk finns att beskåda i många museer runt om i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.