Vad är en Libretto?

ett libretto är den text som är ihopkopplad med en dramatisk musikaliska verk, och det är oftast skriven på vers. Libretti åtfölja operor, musikaler, masker, koraler, samt ett brett sortiment av andra former av musikaliska prestationer, de är helt enkelt de ord som paret med musiken för att få en historia till liv. Många företag publicerar libretti för användning av artister och teatrar när produktioner är monterade, och det är också möjligt att köpa ett libretto som har utformats för att användas av fans av musiken, som innehåller kommentarer till texten och musiken.

Begreppet librettot är ganska gamla, som människor har utfört dramatisk musik arbete i hundratals år. Men librettot verkligen ökade som en konstform i den 17: talet, då flera framstående Librettister började skriva mycket fin prosaverk att följa opera. Många människor associerar begreppet librettot särskilt med opera och opera tradition.

Oftast är librettist inte den som har komponerat verket, men det finns några anmärkningsvärda undantag, såsom Wagner. Librettot kan skrivas före musiken, eller i samarbete med tonsättaren som han eller hon arbetar på en pjäs, och det kräver ofta täta och petiga anpassning för att passa med musiken. Helst maskor texten librettot perfekt med musiken och skapar en harmonisk och vacker resultat av sång och musik som fängslar tittarna om prestanda. Det finns flera sätt att publicera ett libretto. Vanligen är ett libretto publiceras i en helt egen bok, utan musik, tillåter människor att analysera innehållet i librettot att lära sig mer om arbetet. Librettot ingår också i den stora och tunga master orkestern till föreställningar, som omfattar alla de musikaliska delarna, från trummor till sångarna, tillsammans med stadium riktningar och anteckningar om hur musiken ska utföras.

är Libretti tillverkas i en mängd olika språk, som du kanske tror, och när de är publicerats som separata böcker, många företag producerar det ursprungliga librettot tillsammans med en översättning. Liksom andra vers kompositioner, inte libretti inte alltid översätta väl, såsom konsten att librettot ligger i en komplex SKANDERING som är beroende av ljuden i språket det är skrivet i.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.