Vad är en Koto?

En Koto är ett japanskt stränginstrument som är ett vanligt inslag i traditionell japansk musik. Den distinkta klang av koto kan vara bekant för dig, om du har hört några föreställningar av japansk musik, särskilt traditionell och folkmusik. Liksom många instrument kan Koto spelas ensam eller som en del av en ensemble, och det finns ett antal olika stilar av koto och skolor i Koto spela, vilket var mycket olika instrument. Historiska bevis föreslår att koto troligen härstammar från det kinesiska instrumentet kallas Guqin som kom först till Japan i den 8: e århundradet CE. Den Koto är också mycket lik västra cittra. Through the 17th century, var kotos främst hörs i domstol föreställningar, ofta av solo-spelare, efter detta började folk att anpassa koto för traditionell folkmusik också, och folk av alla klasser och kunskapsnivåer spelade koto i en bred olika inställningar. Den är utformad av en lång avlång låda, med två fasta broar på vardera sidan, som är fästa någonstans mellan en och 17 strängar silke, men 13 är den vanligaste nummer. En rad lös trä eller elfenben broar kan justeras för trimning, så musiker för att skapa ett specifikt önskat ljud, och det instrument som spelas med hackor som bärs på ena handens fingrar.

Traditionellt Koto spelas i sittande ställning på golvet. Detta stränginstrument har kommit att förknippas av många människor med Geisha, japanska underhållare som kan erbjuda sång och dansföreställningar tillsammans med traditionella instrument, inklusive Koto. Moderna musiker har också försökt att anpassa Koto att den kan användas i en rad moderna kompositioner, varav många är radikalt annorlunda än traditionell japansk musik.

Du kanske kan höra en koto inom ert område, om du råkar bo i en stor tätort eller en region med stora japanska befolkningen, en bra källa till information om föreställningar om koto och andra japanska instrument skulle vara ett kulturellt centrum eller teater. Du kan också hitta många inspelningar av koto finns på musikaffärer och på nätet, om du är intresserad av att få en känsla av ljudet av instrumentet. För människor som är intresserade av att lära sig spela koto, en affär som säljer musikinstrument kan vara ett bra ställe att börja, eftersom personalen kan bidra till att sammanföra intresserade musiker med instruktörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.