Vad är en Jukebox?

En jukebox är som en stor, myntautomater stereo som innehåller en rad album och mekanismen för att välja och spela låtar. Ursprungligen spelade jukeboxar vinylskivor av alla storlekar, men nyare modeller använda cd-skivor eller digitala musikfiler.

Under sina glansdagar under 30-talet-60s, installerades jukeboxar på restauranger, dansklubbar, Diners och barer att spränga sina populära låtar så att ungdomar kan dansa och vara lirkade till att spendera mer pengar. Numera är en jukebox mer sannolikt att vara ett värdefullt samlarobjekt i en privat samling än underhållande människor i hörnet sifon.

Med tillkomsten av fonografen, ett instrument som kunde spela och förstärker ljudet från ett album, förändrat hur människor upplever musik. En moderniserad version av fonografen som måste skötas för hand, var jukebox. I början av 1930-talet började flera företag som tillverkar dessa automatiska fonografer som kan förses med dussintals album. Det skulle kunna spela en enda låt från det albumet så fort du rullade ett mynt i ett fack och tryckte på rätt knapp. Låtarna noterades på kort som motsvarade olika kombinationer av knappar, t. ex. D-4. Olika modeller kan spela både 45s och 78s.

dansställen i södra USA var de första att etablera jukebox som ett bra sätt att tjäna extra pengar genom att ge ungdomar en viss kontroll över förstärkt musik. Det är dock troligt att "juke" blev ett smeknamn för myntautomater fonograf eftersom dansställen redan kallas "juke lederna. " Det härrör troligen från amerikansk slang där "Jook" betydde en retbara pandemonium av dansande barn.

Naturligtvis tog jukebox design på många färger, storlekar och former under årens lopp. Emellertid har en modell blivit symbol för den klassiska jukebox. Detta är Wurlitzer Bubbler, uppkallad eftersom luftbubblor flöt upp genom glödande rör med vatten längs sidorna. Den översta var böjda och liknande utrustad med juvel-injektionsflaskor ton glas och blankt, krom-finish.

Idag kan du hitta en vintage jukebox som en retro-diner eller collector's hem. Faktum är att ordet "jukebox" har utvecklats med den digitala tidsåldern, och är mycket mer sannolikt att hänvisa till ett datorprogram som hanterar dina digitala musikfiler. Liksom sin mekaniska motsvarighet, hjälper detta verktyg kan du välja, ordna och blanda låtarna i biblioteket, vilket ger dig full kontroll.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.