Vad är en Cuica?

CUICA eller brasilianska Friktionstrumma, som också kan kallas skratta jättepumpa, är en ovanlig slagverksinstrument som började användas i afrikansk musik, och gjorde sedan sin väg till Brasilien och Västindien via slavhandeln. En del tyder på att gnisslande och nästan hornlike ljud produceras av CUICA kan ha använts av praktiska skäl, som jakt lejon. Ljud produceras nästan kunde härma ljudet av en kvinnlig lejon ryta, och kunde ha fått rovdjur mycket som en anka samtal lockar änder.

Många slagverk, speciellt trummor, spelas genom att trycka på toppen av trumskinn. Den CUICA är mycket annorlunda i detta avseende. Den traditionella instrument skulle ha varit gjorda av trä, med en hud topp, cirka 8 inches (20,32 cm) över. Bottnen var ihåliga så att spelaren kan få tillgång till en bambu sticka i trumman, som hängde ner från mitten av huden. Den CUICA spelare skulle gnugga minnet med en våt tygbit, och anpassa ljudet genom att trycka på toppen av huden med andra handen. Ljud produceras kan vara allt från hornet ljud som nämnts ovan, till knarrar. Liten förändring av anteckningar kan påverkas av det tryck som används på minnet och i vilken grad den hand berör trumskinn. Om du är ett fan av sann samba musik, har du mycket sannolikt hörde CUICA, det är en viktig och väsentlig ljud i de flesta samba tunes. För banden som spelar under firandet av Carnival, kan det finnas en hel del av CUICA spelare, och de kan marschera samtidigt som du spelar eftersom många av dessa instrument har utmätningsbara axelband. Även de instrument som tidigare skedde av trä, glasfiber eller utomhus metall är också vanligt förekommande nu, och drumheads kan bestå av syntetiska material, men dölja är fortfarande vanligt.

Den unika sound av CUICA är mycket väl värt att höra. Om du råkar inte ha samba musik på sidan, besöker webbplatser som YouTube, som förekommer ett flertal demonstrationer av instrumentet och hur det spelas. Du kan också höra instrumentet i några moderna amerikanska låtar. Av dessa är det enklaste att hitta en sannolikt Paul Simon klassiska melodi, Me and Julio Down By skolgården . Du kommer också höra CUICA används i musiken framstående Reggae artister, förr och nu.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.