Vad är en Cittra?

En cittra är både en familj av stråkinstrument och en viss stränginstrument. Den familj som tar namnet cittra är instrument med utsträckta strängar, även känd som enkel chordophones i Hornbostel-Sachs klassificeringssystem. Om det finns en resonator i en enkel cittra, måste det kunna lossnat utan att ta bort förmågan att producera ljud. Detta skiljer cittror Sammansatt chordophones, som har en inbyggd resonator, liksom ett ok, halsen eller andra stråk anläggning element. Det undergrupper av cittra familjen är bar cittror, cittror tube, cittror flotte, cittror box, cittror ombord, trough cittra, och cittror ram. Flesta cittror ljud när strängarna är plockade, men några är böjda eller avförts. Bland klaverinstrument, är pianot en låda cittra, liksom cembalo och klavikord. Dulcimers-även användas både som en klass och som medlem av den klass-box är cittror med flera strängar och inget tangentbord. Autoharps är box cittror med spjäll barer som tillåter spelaren att välja ackord genom att trycka på knappar. De särskilda instrument som kallas en cittra är ett av två olika typer. Den ena typen är ibland kallad fretless cittra, som har många varianter. Den andra är konserten cittra, som karaktäristiskt har fem melodisträngar som sträckt sig över ett fretted greppbräda och unfretted harmoni strängar som inte är fretted, och kan omfatta chord grupper. Den cittra kom till i Alperna, och Carl Ignaz Umlauf krediteras med uppfinningen av Wiens familjen cittror. Musik för cittra har nått utanför bayerska folkvisor på flera sätt. Många kan vara förvånad över att det finns en cittra solo i Johann Strauss pjäs, "Tale från Vienna Woods. " Filmversionen av Den tredje mannen , baserad på en Graham Greene roman, har en cittra i temat musik. Poängen är komponerad och framförd av wiensk kompositör och cittra spelare Anton Karas.

Andra kända cittra spelare har inkluderat Hans Lanner, Rudy Knabl, Cornelia Mayer, och Alfons Bauer. Den cittra repertoar har expanderat utanför sitt ursprung, och idag omfattar jazz och pop, liksom folkmusik och klassiska stycken. Den autoharp också har blomstrat, tar sig fram i så skilda genrer som flamenco, jazz och Karibien.

En speciell cittra erfarenhet finns i Wien genom Mayer Music. Om du är intresserad av att lära sig om att spela cittra och repertoar utan att först investera i ett instrument, kan du ta en uppsättning med två lektioner på cittra, vilket gör att inte bara presentera den cittra, men även på den kultur av Wiens folkvisor . Uppträdanden av artister som använder cittror från hela världen får hela Förenta staterna, ofta i samband med en högskola eller ett universitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.