Vad är Tufa Stone?

Tufa sten är en typ av kalksten som ligger i närheten av vattensamlingar med hög halt av lösta mineraler, särskilt kalciumkarbonat. Det finns ett antal användningsområden för tufa, allt från konstruktion till konstverk, och det är också intressant att se in situ . Tufa är för övrigt inte samma sak som tuff, en form av rock som bildats av vulkanisk aska, även om de två stenar har många liknande användningsområden.

Några kända exempel på tufa finns på Mono Lake, en sjö i Kalifornien som är berömd för sin höga koncentration av upplösta mineraler. Med tiden har dessa mineraler fällts ut, skapa utmärkande tufa torn som vävstol över sjön. Tufa finns också runt fjädrar, tidigare vattendrag och andra sjöar med massor av lösta mineraler, och formen av formationer tufa sten är ofta ganska fantasifullt, tack vare processerna för erosion och deposition. Ett antal faktorer kan bidra till bildandet av tufa. I många fall, mineraler bygga upp längs en kustlinje som ett resultat av upprepade nedfall från vågor. Tufa sten kan också bildas när det är extremt varmt vatten från en källa in i en svalare vattenförekomst, uppmuntra de lösta mineraler från våren fälls ut, och formationer tufa ofta uppträder som vattenförekomster torka upp, flytta, eller gå tillbaka.

Denna sten tenderar att vara mjuk och mycket porös. Porösa tufa gör det mycket populärt för odlare, eftersom det lätt dränera, snarare än trapping vatten. Tufa kan också användas som en skulptur medium, och det används av vissa guldsmeder som en gjutning medium. Kasta med tufa sten, juvelerare och andra metallarbetare rista önskad form i berget, som vanligen bildar en tvådelad mögel och häll sedan het metall till mögel. Även tufa är mjuk, kan den hantera hög värme, så den inte spricker eller snedvrida när den används som en form. I områden med stora naturliga fyndigheter av tufa har stenen även historiskt använts som byggnadsmaterial. Vissa konstruktioner med tufa sten är ganska gamla, särskilt i öken områden, där de torra förhållanden har förhindrat urholkning av tufa och murbruk som används för att befästa det tillsammans. Tufa konstruktioner är ibland dekorerade med intressanta sniderier och inlägg, varav vissa lyckas uthärda tidens tand.

Rock butiker och en del konst leverera butiker utföra tufa sten i olika storlekar, och det kan ibland också köpas genom byggföretag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.