Vad är Tablas?

Tablas är 18th century indiska sidan trummor används idag i populära, klassisk och konstnärlig musik. De består av två korta fat i olika storlekar, spelade en med varje hand. Ofta spelade under religiösa ceremonier, tablas är en viktig del av indisk kultur och musik, och är de främsta trummor för populär-och klassisk musik norra Indien.

Tablas är typiska icke-frame drums. Den tabla är en uppsättning med två trummor, i olika former, spelar på olika klangfärger. De är ofta spelat sitter ner, med trumman över knät eller framför den. De kan spelas med fingrarna, tummen, palmer och knogar, och producera olika ljud baserat på storleken på trumman. Tablas har en perfekt flytande tjära och på grund av sina akustiska egenskaper, är tabla kan många olika toner. p

Tablas är tillverkade av många material. Till skillnad från många antika Mellanöstern trummor, är en tabla skal vanligen tillverkad av mässing, aluminium, eller metall, men det kan göras billigare material. Liksom de flesta av sina föregångare, dock trumman huvudet är i allmänhet av stretching getskinn över ansiktet på trumman.

Tablas består av en höger trumma, kallad Dayan , och en vänster trumma, kallad Bayän . Den Dayan är ett cylindriskt skal tillverkad av trä, eftersom de flesta indiska trummor är. Den Dayan Trumman är något större i botten än det är i toppen. Bayän trumma, som mest effektivt av polerad mässing, har en halvcirkelformad form, rundade i botten och platta ovanpå. Båda trummor stå mindre än 1 m (30 cm) hög, medan Dayan är 5,5 tum (14 cm) bred på huvudet och Bayän är 8. 6 (22 cm) över. är Tablas härstammar från en lång rad av Mellanöstern och indiska instrument från antiken. De är direkt härstammar från den indiska mrdangm och puskara, som sågs i pictographs så tidigt som den sjätte och sjunde århundradena. Tablas har utvecklats från dessa lap-trummor på 1700-talet. Namn, från det arabiska ordet tabl för trumma, kommer från de arabiska erövrarna av Indien som spelat en viktig roll i den indiska musiken av perioden.

uppspelning av tablas följer normalt sex olika stilar av klassisk indisk musik, kallas gharanas. Undervisningen utvecklades för, och har många stilar. Bland dessa stilar är olika stilar av improvisation, Särskilda anmärkningar, kontinuerlig spelar, kraftfulla penseldrag och ömtåliga och känsliga leker med en svängd ringfinger.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.