Vad är Swan Lake?

Svansjön är en av de mest kända baletter någonsin presterat och har kopierats i många länder över hela världen. Pjotr Tjajkovskij skrev baletten 1876, och dess debut var 1877. Tjajkovskij var en berömd kompositör av baletter och hans andra verk som ingår Törnrosa 1889 och Nötknäpparen 1892. Det finns mycket polemik över ursprunget till Svansjön historien. I århundraden kan legender av svanar, symboliserar renhet av kvinnlighet, hittas bortom både österländsk och västerländsk litteratur. De flesta är överens handlingen utvecklats genom tiden och Tjajkovskij kristalliserad det i sin balett. I modern tid kan berättelsen tillhör inget land som det har blivit älskad av varje kultur. Den klassiska baletten börjar med firandet av Prince Siegfrieds 21-årsdag. Han väntas ta en hustru inom äktenskapet. Avskräckt, retirerar han till en förtrollad sjö och upptäcker en enastående vacker svan flytande bland sina kamrater. I skymningen, vänder hon sig till en vacker kvinna vid namn Odette. Hon är svan drottningen. En ond trollkarl vid namn von Rothbart har vänt Odette och hennes kolleger sjön tärnor in svanar på dagen och de kan bara vara människa genom natten. Den gråtande av jungfrun döttrar föräldrar ledde till bildandet av sjön.

Odette uppger Prince Siegfried att en man som är rent hjärta kan löfte sin kärlek till henne och bryta förtrollningen. Precis som prins Siegfried börjar löfte hans kärlek, visas von Rothbart. Unbeknownst till prinsen, är von Rothbart ingen annan än prinsens mentor. Von Rothbart separerar Odette från hennes prins av kommenderade svanen flickorna att dansa på sjön. Dagen Prince Siegfrieds mor befaller honom att välja en brud. Även om han inte kan välja, har han tagit av von Rothbart dotter, Odile, som von Rothbart har kastat en spell på att framstå som Odette. Fursten bekänner sin kärlek till Odile och Odette tjuvlyssnar och flyr. Prinsen följer Odette förverkliga knep.

Odette flyr tillbaka till sin sjö och hennes tärnor delta i hennes sorg. Prinsen förklarar knep och hon förlåter honom. Von Rothbart har prinsen att hans ed av kärlek till sin dotter. Då prinsen och Odette hoppa hand och hand i sjön och bryta förtrollningen, vrida svan flickorna tillbaka till människor. De kör von Rothbart och hans dotter i vattnet där de också drunkna. Flickorna titta andar Prince Siegfied och Odette stiga upp från Svansjön till himlen. Den ursprungliga storyn har ändrats många gånger och har blivit undertecknandet av många produktioner. Den Ivanov version av New York City Ballet har blivit den moderna standarden. Den skildrar prinsens åtagande att gifta Odile som ett svek av Odette, och hon är dömd att förbli en svan för evigt. Den ryska och kinesiska balett företag ofta skildra kärleken mellan prinsen och Odette att vara så stark att man besegrar von Rothbart och Odette är återställd till mänsklig form. I American Ballet Theater, fördömer prinsens löfte till Odile Odette till evig swanhood. Hennes svar är att kasta sig i sjön, följt av Prince Siegfried. Detta offer för eviga kärleken besegrar von Rothbart makt och de älskandes sprit lyfts upp till himlen tillsammans.

Tchaikovsky och Ryska baletten presentationen av Svansjön ifrågasattes och kritiserade och var förlorad på grund av låg produktion. Idag har det kommit att bli en av de mest romantiska överlämnanden av kärlek och skönhet. Anpassningar av Svansjön har kommit i form av animation, film, visar is, litteratur, musikaler, tv och spel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.