Vad är Sound Art?

Sound Art är en samtida konstform som fokuserar på fonetiska stimulans. Istället för intressanta ögonen, som målade, använder ljud konstmusik, producerade ljud och ljudteknik för att skapa en konstnärlig upplevelse att lyssna och höra. Denna relativt ny konstform som har fått en passionerad följande eftersom det når ut till konstvärlden i ett nytt och tydligt sätt. En av de tidigaste ljud utställningar var av en samling konstnärer under 1983, som hölls i New York Sculpture Center. Showen hette Ljud /Konst och tros vara ursprunget till uttrycket för konstform. Den populära utställningen upp kontrovers i konstvärlden, undrar om ljudkonst är korrekt anses konst, musik eller en hybrid form av arbete.

Ljud konstnärskap kan ta många former, och verkar vara en ständigt växande form av konstnärligt intryck. Vissa konstnärer skapar platsspecifika ljudinstallation, där ljudobjekt utvecklas över tiden. En betraktare kan välja att stanna så länge de önskar eller lämna så snabbt som de vill, men de riskerar att gå miste om viktiga utvecklingen i ljudet. Dessa anläggningar är ofta starkt beroende av sin omgivning, och anses av vissa att räknas som sund anläggningar endast om de har en struktur som behöver viss miljö. Det finns många principer som användes för att skapa god konst, som härrör från vetenskapen om akustik och effekten av ljudet på den mänskliga kroppen. Experiment har visat att ljud vibrationer vid vissa frekvenser kan orsaka en reaktion i kroppen, även om vibrationerna är egentligen för låg för att höra. Vissa lågfrekventa vibrationer kan även orsaka illamående i kroppen. I vissa ljudkonst, lyssnarna är en del av upplevelsen, så det låter som att skapa konst i hur de påverkar kroppen och sinnet.

Definitionen av god konst är ganska knepigt, och även de som anses grundare på fältet kan inte komma till en enighet i vad det innebär. Vissa experter menar att termen är att hjälper beskriva begreppet i förhållande till traditionell konst, en bra konstnär använder toner och ljudeffekter hur en konstnär använder färger och former. Andra menar att begreppet skiljer den från musikalisk komposition, som ljudkonst förlitar sig på sin omgivning och särskilda objekt, snarare än ett stycke musik som kan plockas upp och spelas överallt.

Ljud konst har blivit en populär form av konceptuell konst och installationer är ofta återfinns på modern konst eller experimentell konstmuseer. Som ung form, erfarenheterna från en utställning till nästa kan vara helt olika, har helt skilda medel, mål och teknik som används. För konst eller musik entusiaster, är det väl värt en resa till en lokal utställning att upptäcka den nya värld som skapas genom ljud konstnärer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.