Vad är RIAA?

RIAA är en förkortning för Recording Industry Association of America, som består av stora företag som övervakar inspelning och distribution av musik i USA. Ungefär 90% av skivbolag eller distributörer är medlemmar i RIAA. Föreningens mål är numera i första hand styrs mot upphovsrätten. Detta är en stor förändring från upprättandet av RIAA på 1950-talet, där den största bekymmer var att standardisera kvaliteten på vinylskivor, och senare kassettband.

Mycket av förskjutning i RIAA, nu under ledning av Mitch Bainwol, beror på att det ofta illegal nedladdning eller kopiering av musik som är upphovsrättsskyddad. När Napster blev tillgängliga först under slutet av 1990-talet hade de flesta människor plötsligt möjlighet att ladda ner musik utan att betala för det. Liksom blev bränna skivor och album kopiering vanligare i och med framsteg inom datortekniken.

RIAA försökte aktivt ha lagar som antagits för att förbjuda fildelningsprogram såsom Napster, liksom skärpa begränsningen om upphovsrätt lagar. I början av första decenniet av 2000 stiftades flera lagar för att göra påföljderna för dem som bröt mot upphovsrättslagen genom att olovligen kopierar musik, antingen från en dator källa eller köpt cd-skivor. RIAA har också riktat särskilt college ålder ungdomar i en rad kampanjer för att motverka olaglig nedladdning.

Inte alla hitta den aktuella uppdrag RIAA är logiska eller rimliga. Kritiker pekar på ökad CD försäljning under Napster eran, och dra slutsatsen att begränsningar av delning eller laddas ned gratis faktiskt strider mot RIAA mål att hjälpa artister och inspelningsstudior. Kritiker hävdar också att RIAA är föga mer än en organiserad brottslighet verksamhet som revor av konstnärer, som får en relativt liten ersättning för försäljningen av cd-skivor, medan den fastställer priserna på cd-skivor för höga vinster för inspelning etiketter.

RIAA motståndare pekar på stämningar för upphovsrättsintrång mot intet ont anande personer. En rättsprocess antogs mot en 83-årig kvinna, en annan mot en 12-årig flicka och en tredje mot en kvinna i 60-årsåldern som aldrig använt en dator. Dessa och andra processerna har kritiserats av många och gjorde skada trovärdigheten för RIAA.

År 2003 utfärdade RIAA en amnesti, beslutar att inte driva dem som hade övat illegal nedladdning i det förflutna. De som skulle komma rena om tidigare upphovsrättsintrång skulle inte åtalas om de lovade att inte göra det igen. Få personer svarade faktiskt på detta erbjudande, och amnesti slutade ett år senare, eftersom amnesti från RIAA inte skyddar mot ett civilmål som enskilda skivbolagen eller artisterna.

I en mindre kontroversiell form är RIAA också ansvarar, på begäran, för att spåra försäljning av poster, vilket resulterar i journaler att stämplas som "Gold" eller "Platinum" beroende på antal sålda. Något mer kontroversiell ibland är orubbliga stöd för konstnärlig frihet som den tolkas i 1: a ändringen. Många tycker detta en av de finare ställen på RIAA eftersom den möjliggör för yttrandefrihet och åsiktsfrihet, och kommer att stödja konstnärer som attackeras för kontroversiella texter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.