Vad är Pop Art?

Termen "Pop Art" fram ur pennan i engelska kritikern Lawrence Alloway i slutet av 1950-talet för att beskriva vad han ses som en samtida attitydmässiga förändring av föremål och tekniker för konst. Istället för rarefied innehåll som Bibelns berättelser, myter och legender som traditionellt varit utsatta för Fine Art, såg popkonsten den ökande spridningen av företagens marknadsföring genom den västerländska kulturen som inspiration för att ta handeln själv som föremål för konstnärlig kontroll-och att Det var precis lika konstnärligt värdig.

Med början i England i mitten av 1950-talet och Amerika i början av 1960-talet fokuserade popkonsten om vardagliga ting utförda genom ett antagande av kommersiella moderna tekniker. Därvid utnyttjade artisterna själva med bilder och idéer gallras ut från populärkultur-det vill säga, filmer, serier, reklam, och framför allt tv-återges troget i all deras massproducerade härlighet. Genom att använda sig av vad som hade avfärdas som "kitsch" genom konsten upprätta, Pop konstnärer vars verk visades på museer effektivt tummade deras kollektiva näsan på skillnaderna mellan "intelligenssnobb" och "obildad" konst.

Även Andy Warhol var inte den första artisten att min reklam för konst, är han den mest kända utövaren. I målningar som "200 Campbell's Soup Cans" (1962) och "Marilyn Monroe diptyk" (1962), försökte Warhol att lyfta mekanisk reproduktion till Fine Art status, enraging vissa kritiker ens som köpare ivrigt köpt upp sitt arbete. Likaså vände Roy Lichtenstein till serier av sin ungdom för att inspirera sin garishly ljusa konst skildrar sensationell insats eller drama bildas av samma typ av utvidgade skrivarens punkter som används av billiga tidningspapper, skörda stora framgångar i processen.

Andra artister som Robert Rauschenberg och Richard Hamilton bildade collage ur befintliga ut bilder som övertog lagt subtexts av ironisk eller hånfull betydelse när de monteras ihop. Muralist James Rosenquist skapade Billboard-stora verk fullproppad med konsumtionsvaror som en kommentar till media överbelastning, och skulptören Claes Oldenburg försökt beröva vardagliga föremål deras funktion, bearbetning av mjuk vinyl toaletter och humongous heta flaskor vatten som skulle kunna ha någon praktisk användning.

Designad av och för den stora massan, även genomföras av en elit, såg popkonsten sin design estetiska lös efter det sena 1960-talet. Det var på gång i skuggan av Abstrakt expressionism och likställda med samma Corporate Marketing källor som man hade använt för kreativa bränsle.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.