Vad är Plainchant?

Plainchant är en form av tidig kristen musik som är mono i form, med en enda melodi sjungs av en hel grupp artister, klassiskt utan ackompanjemang. Plainchant användes för att recitera den kristna liturgin väl genom 13-talet, då polyfoniska lägen började dominera. Du kan fortfarande höra plainchant, även känd som Plainsong i vissa kyrkor, och flera musikgrupper har återupplivat den, vilket gör inspelningar för människor som uppskattar denna unika och mycket distinkt musikalisk form.

Plainchant föregår faktiskt kristendomen, och ett antal religioner har bildat någon form av plainchant i sina gudstjänster och ceremoniella sång. Den slutgiltiga kännetecknar plainchant är att det är mono i form, med många röster blandas ihop som en. Vissa människor tycker plainchant mycket rörande att lyssna till, särskilt när de utövande konstnärerna är alla begåvade och välutbildade.

Gregorius Jag är starkt förknippade med historia plainchant, och han lånar ut sitt namn till en viss sorts plainchant, Gregorian mässande. Gregory jag egentligen inte ville utveckla detta plainchant stil, men han kodifierade den, standardisera den inom hela den kristna världen och skapa ett system för noter som skulle kunna användas för att registrera plainchant melodier. Redan som Gregorian skandera uppstod fortsatte emellertid andra stilar som skall användas, även om Gregorian skandera är den officiella sången för den romersk-katolska kyrkan. P

Plainchant kompositioner vanligtvis är avsedda för enbart manliga röster, vilket återspeglar den manliga munkar och präster i den tidiga kyrkan. Ett antal olika platser och lägen har historiskt använts i en sådan kombination med olika stilar i plainchant utnyttjades, beroende på formalitet av liturgin. Klassiskt, är plainchant utförs på latin, eftersom detta språk användes i stor utsträckning av den tidiga kyrkan för att fira liturgin.

Även plainchant är mycket enkel, använder bara en melodi och röster utan ackompanjemang, kan det vara mycket vackert, speciellt när de utförs i en katedral, där akustiken är ofta idealiska för förstärkning av rösterna. Det bör inte komma som någon överraskning att få veta att många människor i den tidiga kyrkan erbjöd sina resultat plainchant till Gud, ungefär som vissa moderna kyrkor fortsätta att göra med sin sång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.