Vad är Pansori?

Pansori är en form av koreansk musik som har klassificerats som en National Cultural immateriella tillgångar av den sydkoreanska regeringen, i syfte att bevara för kommande generationer. Pansori föreställningar äga rum på koreanska kulturfestivaler, förutom att vara schemalagda händelser som i sin egen rätt, och ett flertal inspelningar av sådana egenskaper är tillgängliga för människor som vill lyssna på eller studera pansori. Den sydkoreanska regeringen anser att pansori är en mycket viktig del av Koreas nationella kulturarvet, och det finns viss oro över att konsten att pansori skulle dö ut på grund av bristande intresse.

I en pansori prestanda, finns det två länderna: den gosu och kwangdae. Den gosu är en trummis, som åtföljer kwangdae, eller sångare. I mer moderniserade föreställningar, ibland flera sångare utföra, uttrycka olika karaktärer i pjäsen till att ge mer färg. Publiken är också en integrerad del av pansori, eftersom de förväntas att svara med ljud av uppmuntran och applåder på olika punkter i utförandet.

Pansori föreställningar är klassiskt ganska lång, med musik som används för att berätta en koreansk folklore. En fullständig Madang eller berättelse kan ta timmar att utföra, så modernt pansori föreställningar erbjuds ofta i sektioner, så att publiken inte blir rastlös. Under prestanda, kan publiken höra sång och stiliserade tal, tillsammans med ljudet av trumman och chuimsae , ljud som görs av gosu som sångare utför. Publiken kan också reagera med chuimsae av sina egna. Dessa episk sjungit folksagor har sina rötter i 1600-talet, och de blev särskilt populär på 1800-talet. På 1960-talet hade dock pansori börjat dö ut i Korea. Utbildningen inblandade är tuffa, liksom föreställningarna själva, och intresset verkade vara minskande. Som svar försökte regeringen att skydda och främja denna traditionella konstform, uppmuntra pansori artister att interagera med allmänheten i hopp om spännande nästa generation.

At varje givet tillfälle, flera pansori artister har normalt en mycket synlig offentlig profil, bli stjärnor inom genren, och ett sortiment av upp och kommande artister är typiskt under utbildning. Tack vare regeringens åtgärder för att skydda pansori, artister pansori och praktikanter får ofta generösa statliga stöd, inklusive stöd för att sponsra föreställningar och andra evenemang som främjar pansori tradition.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.