Vad är Limelight?

Termen "rampljuset" används för att beskriva en oxycalcium ljus. Det används också hänvisa till någon som är i allmänhetens ögon, som en följd av den utbredda användningen av oxycalcium ljus i teatern när de först infördes. Aktörer och offentliga tjänstemän ofta sägs vara i rampljuset, särskilt om de står inför kraftig offentlig kritik. Teater spotlights kallas "limefrukter," en nick till den viktiga roll som oxycalcium ljus i teater historia. Den planerade användningen av ordet är vanligen klart i sammanhanget.

På 1820-talet upptäckte en man som hette Goldsworthy Gurney en ny form av belysning genom att styra två strålar av syre och väte på en bal, skiva, eller stav av kalciumoxid, även känd som kalk. De strålar av gas var antänds och pressad kalciumoxid till den punkt där det skulle börja avge extremt starkt vitt ljus. Uppfinningen togs upp av Thomas Drummond, som ibland felaktigt krediteras med uppfinningen av rampljuset. Begreppet värme ett material tills den sänder ut ljus, annars känd som Incandescence, är samma princip bakom driften av modernaste glödlampor.

Drummond kunde se att det fanns ett antal potentiella tillämpningar för system rampljuset belysning. På grund av hög synlighet, kan ljus användas för fyrar och andra arbete utomhus såsom surveying. Men det kan också användas inomhus, och antogs lätt av teatrar, eftersom det lyser upp scenen mycket väl. Skådespelare skulle jockey för positioner på scenen så att de skulle stå i rampljuset, klart upplyst och väl synlig för publiken.

känslan av att vara "i rampljuset" in popular slang, och snabbt kom till beskriva alla som var under allmänhetens ögon. Kändisar, politiker, offentliga tjänstemän och andra utsätts ofta för nästan obekvämt nära granskning. De sägs vara i rampljuset, eftersom granskningen liknar en skriande vitt ljus, som avslöjar alla brister i vandel. Inte alla kan motstå trycket från noggrann granskning.

Även teatrar inte längre använder oxycalcium ljus, begreppet rampljuset och limefrukter behålls som en del av rika kulturella tradition av teaterföreställning. De flesta skådespelare på scenen och skärmen förstå uttrycket, och kan också förstå att i det starka ljuset från en spotlight eller kalk. Rampljuset har närmast förknippas med teaterföreställningar på grund av den underförstådda romantik agerar i den 19: e århundradet, då limelights användes flitigt i teatrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.