Vad är Kabuki?

Kabuki är att den japanska kanske Shakespeare-teater är att den engelska eller traditionell opera är italienare. Det har blivit en form av konstnärligt förkortning för den kultur som lekte det, även om inhemska intresset har varit skiftande under åren. Kabuki är en traditionell japansk teater som förenar inslag av dans, musik, pantomim och teater. Performers bär ofta överdrivna dräkter och extrem makeup för att definiera sina tecken med rismjöl att skapa en porslin effekt för huden.

Runt 1603, en ung helgedom ogift heter Okuni började mellanstation utarbeta danser utanför Kyoto, den antika huvudstaden i Japan. Föreställningarna blev så väl känt att ett antal andra dansare och musiker bildade egna kabuki företag. Men eftersom dessa artister spelat första hand till lägre klass i tvivelaktiga delarna av staden, var kabuki teater hyllas inte av den övre klassen beskyddare som kontrollerade "riktig" arenor. Göra saken värre, blev en del av de kvinnliga konstnärer kabuki populär för sin fräcka sånger och suggestiva danser, likt American burlesk visar. Prostitution blev också ett vanligt efter en kubuki prestanda. Allt detta chockerande beteende ledde till en regering förbud mot alla kvinnor från framtida kabuki produktioner.

På samma sätt som Shakespeare-teater företag bytte kabuki trupper manliga aktörer kallas onnagata hos kvinnliga dramatiska roller . För en kort tid en del av de manliga onnagata fortsatte att följa exemplen i det förbjudna honor, men kabuki teater i allmänhet blivit mycket mer sofistikerade. Tyngdpunkten flyttats från den ursprungliga linjen danser till dramer och komedier, bygger på samtida teman som svek, politiska intriger och felaktiga identiteter. Kabuki aktörer också studerat rörelser och dialog i ett populärt dockteater form kallas Bunraku . Som kabuki teater fick några välbehövliga respekt från staten och överklassen, blev det en populär kulturexport för japanska diplomater. Även utländska kabuki föreställningar var ofta dyra att arrangera, genererade de enorma mängder av goodwill och en positiv, om än lite anakronistiskt, utländska yttrande av den traditionella japanska kulturen.

Kabuki teater trupper lidit enorma förluster under andra världskriget. Det tog flera årtionden att bygga upp ett tillräckligt antal utbildade aktörer för att ersätta de förlorade i strid eller indirekta skador. Under tiden har andra prestanda försäljningsställen, såsom västerländsk teater, blev film och TV, mer lockande för unga manliga aktörer. Kabuki teater ofta ses av moderna japanska aktörer som ett bra Proving Ground, ungefär som såpoperor i väst, men inte lämpliga för en livslång karriär.

Kabuki teater är ganska populärt bland infödda japanska teaterbesökare, i samma anda som Shakespeare-produktioner fortfarande är populära bland västerlänningar. Många kabuki föreställningar är nu inriktade på turister som vill ha en skymt av traditionella japanska kulturen från en tid innan Västvärldens inflytande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.