Vad är Joddling?

Joddling är en typ av ordlös sång som förekommer i många kulturer, även om det är mycket nära samband med schweizisk folkmusik. Det innebär innehar en förlängd enda ton och modulera det så att det varierar från djupt ljud i bröstet rösten till falsett ljudet i huvudet röst. En tradition av joddling kan hittas i American land och västerländsk musik, och i vissa Mellanöstern musiken. Joddling har en distinkt ljud, kanske bäst karaktäriseras av den berömda "yodl-ay-ee-oooo. "

Termen kommer från ett tyskt ord, jodeln , som är relaterade till en tysk slang ord, jo , för ett uttryck för glädje. Joddling tenderar att vara triumferande och festligare så sambandet med ord som relaterar till utrop av lycka vettigt. Tyskland, Österrike och Schweiz har alla joddling traditioner, samt ett sortiment av joddling stilar. Vissa besökare till dessa regioner är inte medvetna om att joddling omfattar många vitt skilda skolor, vilket leder till en stor variation i joddling ljud, men de flesta innebär vokal ljud bara.

Enligt legenden joddling utvecklats som en metod för kommunikation i de schweiziska alperna. Av joddling i ett område som skulle kunna eko kunde yodeler projektet ljud över långa avstånd. Stora horn användes också för att kommunicera genom bergen. Swiss joddling är fortfarande ofta praktiseras i ett område som kommer att generera ett eko, och horn spelare ofta åtfölja yodelers. Andra kulturer kan också ha använt joddling för kommunikation också. Med en del arbete, de flesta människor kan lära sig att joddla, även om de inte kan visa toppen av potentiella joddling prestation. Joddling krävs väl en stor lungkapacitet tillsammans med förmågan att skapa fluktuationer i rösten. Joddling är ibland jämfört med Scatsång, som används i jazzmusik. Även ordlöst, kan en joddla fortfarande användas för att förmedla känslor eller information, och i vissa regioner, specifika mönster av vokalljud har unik betydelse.

Många inspelningar av traditionell swiss joddling kan hittas i specialbutiker. För besökare till regioner i Europa där joddling praktiseras, liveuppträdanden ofta finns tillsammans med undervisning i joddling form. Joddling kan också höras i musiken av andra kulturer, från kören av landet ljud som ackompanjemang till Mellanöstern musik. Varje kultur har ett antal specifika joddling teknik, leder det att låta väldigt annorlunda från schweiziska joddling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.