Vad är Gesso?

Gesso är en konst leverans används som ytbehandling eller primer för målning, förgyllning och skulptur. Dess ursprung är osäker, men gesso tros ha utvecklats i Italien, eftersom ordet gesso är italienska för "krita". Förberedelser varierar beroende på användningsområde, men oftast består av lim blandas med gips, krita eller gips.

Gesso liknar färg, men är tunnare och torkar hårt. Gesso appliceras med en borste och måste torka innan ytan kan målas. Den skapades först för att användas i målning, för att ge ytan rätt egenskaper för att få måla. I gotisk och renässans panel målning, gesso har tillämpats under en panel av trä för att ge måla något att hålla. Det skapade en något ojämn yta och hindrade färg från att sippra in i skogen.

Traditionell gesso var lika stora mängder fyllmedel eller krita damm, vita pigment antingen från pulveriserad krita eller annat mineraler som zink, samt djur och skinn lim, som värmdes upp då och rörd. Detta är dock gesso spröd vid torka och därför känsliga för sprickbildning. 1955, kallas en akrylfärg företag Liquitex utvecklade den första vattenbaserade akryl gesso. Modern gesso är en blandning av kalciumkarbonat med en pigment och en akrylpolymerer medium. Pigmentet brukar titandioxid eller titan vitt.

Modern gesso behåller absorberande egenskaper äldre gesso men är mer flexibel, och kan därför användas på duk. Det kan också vara färgad under tillverkningsprocessen genom att ersätta titanvitt med ett annat pigment. Konstnären kan också färglägga gesso med akvarell, akryl måla, eller annan färg agent, för att färgton ytan som ska målas. Dukar med gesso redan tillämpas finns i handeln.

Gesso används också i skulptur. I den 18-talet gesso ofta används som bas för dekorativ förgyllning eller på annat sätt försköna snidade träarbeten såsom tavelramar eller möbler. Gesso är inte alltid bifogas eller målat över en annan yta, ibland används direkt för att bilda själva konstverket. Gesso kan avges i en form eller användas för att göra formen själv, modellerad, eller ristade. Den är användbar för gjutning eller bygga upp i relief design. Gesso används också i manuskript belysningen, eftersom det utgör en upphöjd plats på sidan som sedan kan förgyllda och blankpolerade.

Vissa artister huruvida modern gesso bör användas enligt oljefärg på duk. Vissa material som används i oljemålning, såsom mineral sprit, kan läcka olja genom coat of gesso och skada underliggande duk. På grund av dess relativa nyhet, det arkivens egenskaper akryl gesso är okänd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.