Vad är Filk Music?

Av alla resurser på nätet ägnas åt att förklara filk musik, många har en sak gemensamt: de börjar med en varning om att det inte finns någon enda överenskomna definitionen för filk. En underjordisk fenomen vuxit från gräsrotsnivå entusiasm och ad-hoc spontanitet är filk musik egna händer. Som sagt, vissa saker tydliga. Filk musik inletts bland science fiction-fandom på konventioner, kanske så långt tillbaka som på 1920-talet, och bestod av både original musik och sång parodier på allt sci-fi-och andra ämnen för att starta.

Namnet filk kommer från en 1950 stavfel i en uppsats felaktigt rubriken "The Influence of Science Fiction på moderna amerikanska Filk musik" av Lee Jacobs. Många tidiga science fiction-fans tenderade att vara folkmusik fans som används musiken som ett uttryck för social protest och kommentera. Därför är filk vara uttrycksfull folkmusik, filkified. Filk är så populära där reser filkers konventioner, grupper filk och filkfans över hela världen. Filkers entusiasm kan vara besläktad med karaoke anhängare.

Medan rötter filk är orubbligt planteras i sci-fi samfundet filk såsom sång parodi har rest en lång väg tillbaka från avgrunden utrymme "där ingen har gått förut. " Många Internauts idag vet mycket väl att låten parodi är filk, men är omedvetna om att filk även originalmusik och sprang till oss från rygg av sci-fi-fandom. För detta ändamål är Internet fylld av diskussioner och debatter försöker avgöra om Weird Al Yankovic är en filker eller inte.

Filk som parodi har ofta varit med på den lilla skärmen. Många exempel kunde hittas i den omtyckta TV-serien, Xena: Warrior Princess (1995-1999). I den tredje säsongen Fins, Femmes och ädelstenar , kärlek gudinna Afrodite blåser love-damm i Gabrielle ansikte precis som hon blickar in i en spegel. Gabrielle blir besatt av sig själv och är snart lyckligt filking hennes dygder i storleksordningen The Beverly Hillbillies tema .

Även om de flesta filk har en sci-fi eller fantasy tema, kan filk vara vad som helst . . . ett älskat husdjur, din bil, och med din dator. Filk är huvudsakligen akustisk karaktär, i enlighet med sitt folk rötter, men elektroniskt eller ett rockigare versioner av filking också förekommer. Filk oftast delas som en grupp i slutet av kvällen sjöng sessioner efter schablonskatt konventioner, eller på filkers konventioner. Låg-tech i sin enkla karaktär, den struktur som driver filk dag är främst teknologi-baserade interaktiva nätverk som Internet, e-postlistor, e-post ringar, webbforum och så vidare. Om intresserad av att bli medlem i en filk grupp, kolla en sökmotor för många leder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.