Vad är Cloisonné?

Cloisonné är ett konsthantverk som används för att smycka metallföremål med emalj, smält eller färgat glas. Det utvecklades i Mellanöstern, sedan spred sig över hela det bysantinska riket och introducerades till Kina via handelsvägar i den 14-talet. Kinesiska hantverkare fulländade tekniken och är kanske mest känd för konst cloisonné idag. När cloisonné först infördes till Kina, brons och emalj arbete var redan väl känd och högt utvecklade, så blomstrande cloisonné var naturligt resultat. Många av de bästa och mest karakteristiska exempel på cloisonné datum från härska i Jingtai kejsaren (1449-1457) under Mingdynastin. Dikter från denna tid oftast använder sig av en speciell blå nyans av emalj, och det kinesiska ordet för cloisonné är därför jin-tai-lan , eller "Jingtai blå. "

cloisonné Processen börjar med ett metallföremål som ska dekoreras, vanligen av brons. Detta kan vara en tallrik, en vas eller urna, en pärla eller andra smycken, eller en liknande dekorativa objekt. Nästa, strips små metall kallas cloisons är lödda på basen i ett mönster som skall fyllas i med emalj. Stycket upphettas i en ugn och kyls för att permanent fästa cloisons till basen.

Nästa, mark, färgat glas, eller frit , blandas med vatten och målade i det avsnitt markeras bort av cloisons. Det är tillåtet att torka innan hela pjäsen är åter avfyras i en ugn. Flera tillämpningar av fritta och avskedanden är ofta nödvändigt att genomföra en enda cloisonné arbete. Olika färger eller OH av frit kan vara lager ovanpå varandra för att skapa ett önskat utseende. Cloisonné är klar polering pjäsen smidigt. I modern tid, är cloisonné arbetar ofta elektropläterad med guld för att göra cloisons och andra utsatta områden metall ljus och för att förhindra korrosion.

Mingdynastin cloisonné är värdefull och kan ofta ses i museerna, men konsten att cloisonné fortsätter, och delar finns i en mängd olika kvalitet och prisklasser. Cloisonné pärlor ofta säljs på bead butiker och kan användas för att göra smycken, medan större cloisonné bitar finns på smycken butiker, på alla butiker som transporterar kinesiska hantverk, eller genom online försäljare. Cloisonné finns i nästan alla tänkbara färger, som skildrar en rad olika mönster och motiv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.