Vad är Breakbeat?

Breakbeat är en term som används för att beskriva två olika musikaliska stilar. Breakbeat kan hänvisa till en samling av genrer av elektronisk musik. Det kan också användas för att hänvisa till provtagning av vissa slag i rap och hip-hop musik.

På 1970-talet började några inspirerade DJs med två exemplar av samma skiva för att jonglera och tillbaka mellan ett beat, skapa en ny, längre avbrott. Brottet i själen låtar var ofta den del av låten som var mest dansant, eller åtminstone de flesta vilt dansant, och DJs började lägga märke till att när brottet skulle komma, skulle folk verkligen skära loss på golvet. Detta inspirerade DJ Kool Herc att sätta på två exemplar av samma skiva och flytta sömlöst mellan dem på rasten, för att förlänga pausen och dansare ge mer tid till vilda på golvet. Det är sannolikt att andra DJs kom fram till något liknande vid ungefär samma tid, och inom några år DJs överallt var att använda sig av breakbeat teknik för att skapa en ny form av dansmusik. DJ Kool Herc ursprungliga breakbeat stil har presenterats av DJ: s som Grand Wizard Theodore och Afrika Bambaataa. Den vilda, rytmisk dans som ägde rum under pausen utökats med den avlånga raster, och blev så småningom sin egen form av dans. Det var, rimligt nog, helt enkelt kallades breakdanstävling, och dess popularitet i sin tur främjat popularitet breakbeat. Det är allmänt vedertaget att det mest använda bryta någonsin är från "Amen, Brother", av The Winston. Det har funnits i många tusentals låtar, och blir genast igen av de flesta lyssnare av hip-hop.

På 1990-talet, såsom elektronisk musik började experimentera med ett brett spektrum av olika metoder, började vissa producenter leker med prover av breakbeat. Dessa prover skulle loopas att skapa stor genomslagskraft musik, ofta kallad breakbeat hardcore och rave musik. Detta ledde till en ökning av mer specifika stilar, främst drum and bass, som gick djupt in i komplexa prover trummor, och djungel, som hade en mörkare, mer ursprunglig känsla.

Breakbeat inom elektronisk musik bäst karaktäriseras av sin avresa från det välbekanta 4 /4 period då de flesta elektronisk musik. Denna trasiga mätare inte lämpar sig i trance staten elektronisk musik hade blivit berömd för, och många förutspådde att så breakbeat blev mer och mer funky det till slut skulle kollapsa på sig själv och dö som en genre. I själva verket har dock breakbeat fortsatt att växa i popularitet och har blivit en stöttepelare för elektronisk musik i modern tid.

Med modern stickprovsmetoder och datorer, införa breakbeat till sånger har blivit mycket lättare, och det har skett en ökning av breakbeat. Finjusteringen tillåts av datorer låter kompositörer nå otroligt komplicerat med breakbeat, huvudsakligen skapa nya rytmer från botten upp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.