Vad är A och R?

i musikbranschen, är A och R kort för artister och repertoar . Praktiskt taget alla stora musikföretag har ett A-och R-avdelning, st främst med talang scouter och erfarna musiker. Deras huvudsakliga uppgifter hör att rekrytera nya artister, medhjälp i avtalsförhandlingar, att hitta lämpliga ursprungliga material och fungerar som kontaktpersoner mellan konstnärer och förvaltning. Ett framgångsrikt A och R person normalt har en fot i den kreativa världen och den andra i näringslivet.

Makten över A och R avdelning var allra tydligast under 1950, då hundratals potentiella popsångare höll på att aktivt rekryteras för många skivbolag i New York, Detroit och Los Angeles. A och R scouter talang arbetade outtröttligt för att upptäcka begåvade doo-wop kvartetter, grupper flicka, rock-och-band rulle och sångare pop med matiné idol överklagande. Alla dessa konstnärer var beroende av sina A-och R-företrädare som kan vägleda dem genom processen att bli artister. En del av dessa tidiga A och R scouter talang, som Clive Davis och Herb Alpert, skulle senare start egna skivbolag för att främja mindre kommersiell men begåvade artister. Det är inte ovanligt att en veteran A och R person att arbeta för flera olika märken under en livstid, eller ens att bilda en självständig talang agentur. Ibland kan en etikett får del vägar med ett A och R person om han eller hon inte kan visa ett betydande antal kommersiellt framgångsrika artister. En A och R Avdelningen ansvarar också för att hitta låtar till sitt roster musiker. Detta innebär att ett gott samarbete måste bibehållas mellan den kreativa världen av låtskrivare och näringslivet i musiken etiketten. En låtskrivare som har lämnat ett antal hitlåtar i det förflutna är alltid en stor efterfrågan, så utmaningen för A och departement R är att matcha de bästa låten med den bästa prestandan. Detta är ofta en balansgång mellan konstnärligt uttryck för låtskrivaren och botten försäljning linje siffror för märket. A-och R-avdelning i en större musikföretag agerar ofta som bollplank för båda sidor i ekvationen.

Ansvarsfördelningen mellan A och R representant har förändrats under åren, men att rekrytera nya talanger förblir en prioritet. Simon Cowell, den besk brittisk domare på flera TV talangjakter, är ett exempel på en modern A och R representant. Hans huvudsakliga uppgift är att rekrytera nya musiker och rykta dem för den globala scenen. Cowell och andra prominenta A och R talang scouter rutinmässigt avvisa hundratals auditioners i jakten på en ny grupp eller sångare som kan hantera den press som stjärnstatus. Musikbolag investerar tusentals dollar i grooming, inspelning och främjande av ett underskrivet konstnär, så ett A och R rekryterare måste vara ytterst klokt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.