Vem är Henri Matisse?

Henri Matisse var en fransk konstnär som ofta anses som den mest inflytelserika franska målare 20th Century. Leder Fauvist rörelse, Henri Matisse känd för sin användning av livligt uttrycksfulla färger och har varierat verk och stilar av konst som spänner över ett halvt sekel. Många av hans verk visas i olika museer, är Henri Matisse rankas bland några av de största artisterna genom tiderna, inklusive Picasso, Monet, Van Gogh, och Michelangelo.

föddes Henri Matisse i Frankrike 1869. Trots att han studerade juridik, började han måla 1889 och beslutade att bli konstnär. Matisse var influerade av impressionismen och börjat med stilleben och landskap. Henri Matisse sålde sin första målningar 1896. Under det tidiga 1900-talet träffade Henri Matisse Pablo Picasso, som blev en vänskaplig rival slag.

Arbetet Matisse och Picasso jämförs ofta och även om den huvudsakliga skillnaden mellan de två ses i Matisses målning av den verkliga medan Picasso målade ofta av sin fantasi, många kritiker anser Matisse hade mer dominans och kontroll. Trots att de Matisse krediteras med att leda Fauvist rörelsen, inte visa många inte honom som vilda och okontrollerade, såsom denna term Les Fauves föreslog.

1910 Henri Matisse's Stilleben med Geranium var den första av hans målningar som skall förvärvas genom offentlig samling och visas i Pinakothek der Moderne, ett modernt konstmuseum i Tyskland. I november 2007 L'Odalisk, Harmonie Bleue , em som Matisee målade 1937 säljs på auktion på Christie's Rockefeller Center för 30 miljoner dollar (USD), rekordmycket till Henri Matisse arbete.

En av hans sista verk, Le Bateau rapporterades ha hängt upp och ner på displayen på The Museum of Modern Art under en konstutställning hedra hans sista verk. Matisse publicerade också en bok med titeln Jazz , som innehöll papper collage och skriftliga tankar om Matisse. Förutom måleri och konst, Matisse arbetade även som grafisk formgivare och illustratör under 1940-talet. Henri Matisse levde till 84 år gammal innan han dog av en hjärtattack 1954. Han begravas bredvid sin hustru, Noellie, i Cimiez, Frankrike.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.