Vad operett?

operett är en lätt opera där inte alla ord är sjungas-dvs det finns talad dialog-och som också kan omfatta dans. Operetter är oftast kortare än operor, och ofta komisk. Formen utvecklades i Paris, och dess ursprung är förbundna med verk av Jacques Offenbach på 1850-talet. För en tid var bland de mest populära formerna av musikalisk underhållning.

Eftersom det innehåller talad dialog, en stark libretto är viktigt. De viktigaste librettist för Offenbach's operetter var Ludovic Halévy, som var en av de Librettister för Georges Bizet's Carmen. Halévy och Hecto-Jonathan Cremieux skrev librettot till Orphée aux enfers -på engelska, Orfeus i underjorden -den mest kända av Offenbach's operetter, särskilt den berömda cancan. Ursprungligen tillverkades 1858 var det över och återutgiven 1874. I Österrike, arbete Johann Strauss, Jr var viktig i utvecklingen av operett. Hans tredje operett, Läderlappen, The Bat på engelska-som hade ett libretto bygger på ett verk av Halévy och Henri Meilhac-visat sig vara en varaktig framgång efter öppning i samma år som Offenbach: s reviderade Orpheus , 1874. Der Zigeunerbaron, The Gypsy Baron på engelska, med ett libretto av Ignaz Schnitzer, har också fått bestående popularitet sedan den första produktion 1885. Förutom Halévy, den andra anmärkningsvärda operett librettist var engelsmannen Sir William Schwenck Gilbert. Arbeta med sin landsman Arthur Seymour Sullivan i en ihopkoppling som har gjort den tillnamnet Gilbert och Sullivan känd världen över, skapade de fjorton operetter elva som utfördes först på 1870-talet och 1880-talet och som fortfarande ofta framställs i det tjugoförsta århundradet. I början av nittonhundratalet, Die Lustige Witwe, Glada änkan på engelska, består av Franz Lehár med ett libretto som byggde på ett verk av Mielhac var kompositörens första breda framgång, liksom ett kommersiellt framgångsrikt företag. Den hade premiär 1905.

Skillnaderna mellan operett och musikal är inte allmänt överens om. Den operett är mer förknippade med Europa, medan det musikaliska är nära kopplad till USA. Musikalen anses vara en utlöpare av underhållning kallas sångspel snarare än operett. Båda använder delar av sjungit och talade ord, liksom dans, för att underhålla publiken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.