Vad är pianostämning?

Ett piano kan se ut som en solid instrument som inte kräver någon tuning, men detta är inte fallet. I själva verket är det rekommenderat att ett nytt piano trimmas tre eller fyra gånger under det första året och två gånger årligen därefter om det ska spelas eller inte. Men hur fungerar ett piano komma i otakt i första hand, och varför en sådan mysterium surround pianostämning?

Svaret på båda frågorna är i byggandet av pianot. Pianon är tillverkade av material som ålder, "andas" och ändrar form med tiden och väderförhållanden. Trä, järn, läder, filt och stål alla gå in i ett piano. Varje piano har tusentals intrikata rörliga delar och ett komplicerat system av 250 eller fler höga draghållfastheten stål strängar, dras över en järn harpa som rymmer 40 ton sträng spänning! Varje sträng har lindats runt en tuning stift som drivs in i en skog stift block. Stiften skall passa mycket ombonad för att hålla spänningen. I pianostämning måste stiften försiktigt roteras en i taget för att ändra tonhöjden för varje medföljande sträng. Detta görs med en tuning hammare och kräver en stor mängd tillämpas med försiktighet styrka.

Men det finns mer att pianostämning än bara vända en Stämskruv. När du trycker ned en enda knapp på ett piano, slår en hammare en uppsättning med två strängar för den lägre oktaver och tre strängar för högre oktaver. Denna uppsättning strängar är inställda på samma tonhöjd att producera den enda ton. Om en av strängarna i uppsättningen är platt eller skarpa, kan den enda anteckning vara i otakt med sig själv! I pianostämning en sträng inom den uppsättning är lät individuellt och gummi kilar används för att stoppa vibrationer andra strängar. När strängen är stämd, en andra strängen är tillåtet att vibrera tillsammans med den första och är inställd på det, och så vidare och så vidare. Det är en mycket långsam, metodisk process som kräver kunnande, ett bra öra och massor av tålamod.

pianosträngarna senaste ungefär 20 år innan de måste bytas ut. Detta är en dyr utgift så många människor helt enkelt leva med gamla strängar. Pianostämning blir då ännu svårare ju äldre strängarna blir förbi den 20-åriga varumärke, desto mer utsatt de blir. Tappen måste vridas mycket noggrant och strängen får "vila" mellan små justeringar. Det kommer en tid, men där trimma inte längre säkert att fungera utan att riskera att bryta ett snöre.

I USA, pianostämning allmänhet kostar ca $ 120 och anses vara en vanlig nödvändighet för att hålla ett piano i gott skick att spela under hela sitt liv. Gör-det-själv pianostämning rekommenderas inte om böcker och guider som finns på ämnet för dem som är intresserade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.