Vad är färglära?

färglära är läran om färg och dess roll i konst och design. Uppenbarligen har människor tänkt på färger i tusentals år, men modern färglära egentligen uppstod på 1800-talet, då det började göra avsteg från vetenskap till en ren konst. En kunskap om färglära kräver viss förståelse för grundläggande vetenskapliga principer om färg och uppfattning, men mycket av modern färglära omger det sätt som människor anser att tänka på och interagera med färger, från dem som används på väggarna till nyanser i ett företagets logotyp. Färglära innefattar psykologi, historia och kritik lika mycket som det gör vetenskapen.

Området färglära är ganska stor, med ett antal framstående teoretiker och författare som ger kommentarer i frågan. Färglära kan sägas handla om en massa saker, men i grunden är en undersökning av färg, hur färg bildas, hur färger arrangeras, och hur de interagerar. Färg teoretiker ser på hur ramen för en färgskiftningar det, till exempel, eller hur olika färger arbetar för eller mot varandra i kompositioner från målningar till broschyrer.

Många människor kan titta på något och tillförsikt säga att färgerna konflikten, men de kan inte förklara varför. Någon som har studerat färglära kan titta på samma objekt och diskutera hur mättnaden av färger, deras färger, deras placering och deras sammanhang samverkar till att göra dem ihop. "Kolliderar" färger är inte nödvändigtvis dåliga saker, men bristen på färg harmoni kan vara ganska oroande, som ni kanske har märkt om du någonsin har försökt koppla ihop till exempel röda skor och en röd tröja, små variationer mellan de röda kan helt förstöra utseendet. En aspekt av färglära innebär studier av den historiska användningen av färg. Färg teoretiker ser på nyanserna som dominerade särskilt epoker i konst, till exempel efter ledtrådar till de samhällen som konsten har producerats i. Vissa artister teoretisera, till exempel att den mörka, dämpade toner som dominerade i norra Europa konst för en stor del av medeltiden var relaterade till den "lilla istiden" av ERA, som gjorde det europeiska livet betydligt mörkare och mer trist. Färgerna har också varit viktigt historiskt eftersom vissa var ganska dyrt och svårt att få på grund av de ingredienser som behövs.

Studerande i färglära gillar också att titta på innebörden av specifika färger, utforska möjligheterna att använda saker som djärva färger i företagslogotyper, eller de subtila budskap som människor kan skicka med något i stil med salvia-grönt brevpapper , till exempel. Dessa färg teoretiker tittar även på hur färgerna förändras en plats, ge rekommendationer för inredning bygger på utrymme och hur det kommer att användas.

färglära kan få otroligt komplex, och det tar upp års studier vid konstskolor. Vissa människor går för att vara experter på området, ägnar år av seriös forskning på frågorna i färglära. Det kan också vara oerhört fascinerande, ditt lokala bibliotek har troligen några grundläggande böcker färglära om du vill veta mer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.