Vad är en xylofon?

En xylofon är en Idiofoner, en typ av slagverksinstrument som producerar ljud genom vibrationer i hela kroppen av det instrumentet. Trianglar och cymbaler är andra exempel på idiophones. Den xylofon tillhör undergruppen idiophones som spelas med klubbor. Även i denna familj är vibrafon, klockspel i de marimba, chimes den eller Tubular Bells, antika cymbaler eller crotales och stålfat. Det klubba idiophones kan ha stänger av metall eller trä, men xylofon , kommer vars namn från grekiskans ord för trä och ljud, vanligtvis av hårt trä eller bambu, men syntetiska förstärkt hartser används ibland. Marimbas är tillverkade av trä, men vanligen rosenträ, medan vibrafon och klockspel och andra klubba idiophones har stång eller rör av metall.

Även om de är både trä idiophones och lekte med liknande teknik, det xylofon och marimba är helt olika. Ljudet av xylofon är skarp och sprött, med mycket lite sustain. Detta kontrasterar mot marimba, som har en mellower, rikare, mer ihållande ljud. Sounding en oktav högre än den är skriven intar xylofon också en större utbredning än marimba, vilket låter som det står skrivet. Det finns två grundläggande typer av xylophone konstruktion. Antingen stänger läggs över ett tråg eller grop som fungerar som en resonator eller varje bar ha en separat resonator, till exempel gourds kalebassen används på vissa afrikanska xylofoner eller resonatorer röret används för moderna orchestral xylofoner. Nycklarna kan vara fast eller avtagbar, och medan standarden orkestrala xylofon är ordnade som ett piano klaviatur, andra bestämmelser används i xylofoner runt om i världen. En typisk orkestrala xylofon har antingen en 3 oktav som börjar på F nedanför mitten C, en 3 oktav som börjar på mitt C, eller en 4 oktav som börjar på C nedan mitten C. Den xylofon spelas med den lägsta platser till spelare kvar.

Medan två klubbor som traditionellt används för att spela den orkestrala xylofon, kan de vara tillverkade av olika material, t. ex. mjuk eller hård plast, trä eller gummi. Garn mallets ibland används för mjukare passager. Drillar, rullar, glissandi, Tremolos och ackord är allt möjligt med några av dessa tekniker som kräver upp till 4 klubbor. Den xylofon ingår i bandet och orkester ensembler, där det kan användas både för solo arbete och för säkerhetskopiering, och det är också med i trum percussion corps grop. Dessutom har det en särskild roll i folkskolan klassrummet, på grund av den roll det spelar i Carl Orff's Schulwerk , tillsammans med Metallofon och glockenspiels.

Solo xylofon framhävs i orkesterverk såsom Gustav Mahler är 6. Symphony, La Carneval des animaux av Camille Saint Sa? ns, Igor Stravinskys Eldfågeln , Giacomo Puccinis Turandot , Aaron Copland's Appalachian Springs , och Leonard Bernstein's West Side Story . Det är viktigt som en del av ensemblen i Olivier Messiaen's Oiseaux exotiques och Drumming av Steve Reich. Kända xylofon spelare har inkluderat Ian Finkel, Famoro Dioubate, Stephen Whittaker, Kakraba Lobi, George Hamilton Green, Ralph Heid, och Bob Becker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.