Vad är en symfoni?

Ursprungligen används på flera olika sinnen, ordet symfonin nu huvudsakligen hänför sig till en symfoniorkester-en stor ensemble med stråkar, träblås, brass och slagverk, eller ett verk som skapats för en sådan orkester och har flera särskilda attribut. Det är oftast en förlängning av verksamheten-att inte mindre än tre, men oftast inte mer än fem satser, för ett medelstort till stort orkester. Det är ibland kallas en sonat för en orkester.

Haydn och Mozart var viktiga sjuttonhundratalet kompositörer av symfonier. Haydn skrev det som nu brukar räknas som 106 symfonier under loppet av nästan 40 år. Haydn skrev många olika typer av symfonierna i många olika stilar. Han är särskilt känd för sitt Londonsymfonierna.

Mozart skrev sin första symfoni 1764 när han var åtta år gammal, och fortsatte att skriva dem på nära 25 år. Liksom Haydn, experimenterade han med olika stilar. Favoriter bland annat Paris Symphony, nummer 31, och Jupiter Symphony, nummer 41, och hans sista.

Beethovens första symfoni skrevs 1801, och hans symfoniska produktion, även om han "bara" skrev nio symfonier, starka färger genren. Hans nionde symfoni, ovanligt, även kör och solister för ett fastställande av Friedrich Schiller's poem "Ode an die Freude," brukar översättas som "Ode till glädjen. " Beethoven utvidgar räckvidden av symfonin i andra sätt, inklusive emotionell omfattning och längden av den första satsen.

Johannes Brahms fyra symfonier och Franz Schubert ofullbordade symfoni i h-moll D 759 och hans Symfoni i C-dur D944-kallade den "stora symfoni," är också anmärkningsvärt artonhundratalet verk. Pyotr Il'yich Tchaikovsky sex symfonier, skriven mot slutet av artonhundratalet, är också varaktiga arbeten. under det tjugonde århundradet, Gustav Mahler, Jean Sibelius, Sergej Prokofjev och Igor Stravinsky, experimenterade med tillägg av den symfoniska konceptet. Edward Elgar och Ralph Vaughan Williams fortsatte tonal symfoni tradition, medan atonalitet undersöktes i verk som Anton Webern s symfoni, Opus 21 och Milton Babbit ofullbordade Symphony .

är symfoniorkestrar vanligt förekommande i god medelstora städer, och en lång rad uppmärksammade symfoniorkestrar finns både i USA och runt om i världen, dock inte alla av dem har ordet symfoni i deras namn. Symfoniorkestrar att notera i USA inkluderar Los Angeles Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, Boston Symphony Orchestra och New York Philharmonic.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.