Vad är en karikatyr?

En karikatyr är en överdriven bild av en person eller grupp i antingen visuellt eller litterär form. Karikatyr är egentligen en ganska gammal konst, med några exempel på karikatyr är tusentals år gamla, från pjäser av Aristofanes på ledarsidorna för den lokala tidningen. Denna konstform är ganska varierande, med ett antal berömda utövare genom historien, från Leonardo da Vinci till Thomas Nast. Du kan säkert hitta ett exempel på karikatyr i din närhet, särskilt om du har ett papper hands, eftersom de flesta politiska skämtteckningar utnyttja karikatyr. är Ordet kommer från det italienska caricare , som betyder "att lasta eller överdriva", och den har använts på engelska sedan 1500-talet, även om exempel på karikatyr föregår ordets introduktion till det engelska språket. Som de italienska roten antyder en karikatyr är en överdriven porträtt med en lastad eller dubbel innebörd som kan bli ganska komplicerad, speciellt i händerna på en mästare. En av de utmärkande dragen i karikatyr är tendensen att överbetona välkända drag i ämnet. T. ex. någon som är känd för att ha en mycket distinkt näsa kan hitta den storlek som näsa överdrivet i en karikatyr. Tänder, läppar och öron kan också vara oproportionerligt överdriven i en karikatyr, vilket somliga kräver den resulterande bilden groteska eller obehaglig.

Många politiska skämtteckningar använder karikatyr för att köra hem en punkt. Till exempel under den edwardianska eran, kritiken av den rika visade oerhört feta människor lolling på sängar av pengar, gör en satirisk och skarp kommentar om överklassen. Många människor är åtminstone vagt bekant med fysikaliska tillkomsten av stora politiker, gör karikatyr en mycket effektiv form av kommentarer, som folk känner igen en funktion i ritningen och gör anslutningen med politiker, även om de inte riktigt förstår detaljerna av frågan karikatyr är att lyfta fram.

Liksom andra former av satir och komisk konst, karikatyr är skyddad enligt lag på många områden, tillsammans med andra yttrandefrihet. Detta kan ibland leda till ganska mycket kontrovers, som 2005 då en dansk tidning tryckt ett antal karikatyrer av den muslimska profeten Muhammad (fred vare med honom), tända en global vrede bland muslimer som hittade bilderna stötande. Karikatyr har också varit ett känt forum för rasistiska stereotyper, vilket kan ses i cartoonish versioner av afro-amerikaner som publicerats i Förenta staterna samt genom 20th Century, eller i bilder av karikerade judar som används i propagandakampanjer som den tyska regeringen under andra världskriget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.