Vad är en grekisk vas?

Begreppet "grekiska vas" används vanligen för att beskriva keramik som producerats i Grekland mellan den 10: e århundradet f. Kr. och den 1: a århundradet f. Kr. Tekniskt sett kan naturligtvis beskriva eventuella vas som produceras i landet Grekland, moderna och antika. Grekiska keramik är ett ämne av stort intresse för många arkeologer som studerar klassiska Grekland, tack vare den stora sortiment av existerande keramik bitar som kan användas för forskning och studier. Keramik är en favorit artefakt av arkeologer, eftersom det är så bestående, och det ofta omfattar viktiga kulturella ledtrådar långt efter andra artefakter ha ruttnat.

Formatmallar på grekiska vaser utvecklats radikalt under historiens lopp, tillsammans med den grekiska kulturen, och de är oftast grovt delas in i flera kronologisk grupperingar. Den första är den Protogeometric period, som omfattar vaser från ca 9: e till 10: e talet f. Kr. . Vaser från denna tid har mycket enkla, grundläggande mönster, men de redan har den smäckra och eleganta former relaterade vaser produceras på höjden av grekisk kultur i fjärde och femte århundradena.

Runt 8. Talet f. Kr. Grekerna började utveckla vaser påverkas av omgivande kulturer, och den geometriska perioden började. Som grekerna utbytt idéer med en växande krets av kulturer, orientaliserande vaser uppstod i det 7th århundradet. Dessa vaser förgrenade sig från de geometriska mönster från antiken, som skildrar saker som bladverk och figurer. I den sjätte talet genomgick den grekiska vasen en kulturell explosion, som grekerna raffinerade krukmakare och inglasning tekniker. Den berömda svarta siffran vaser är från denna period, liksom de slående röd siffra vaser som pryder många museisamlingar. Vit botten vaser, med en distinkt vit bakgrund, medverkade även i det sjätte århundradet. Dessa vaser avbildad en rad teman och motiv, från idrottstävlingar till berättelser från mytologi, i otroligt detaljrikedom.

Formen på en grekisk vas kan ta sig många former. Amforan, en typ av mycket stora, två handtag vas, är förmodligen den mest kända, men grekerna gjort minst 100 särskiljande vas former, såsom Kylix, en typ av ytlig keramiska dricka kopp, och Pyxis, en låda för förvaring av kosmetika. Grekerna kyls sitt vin i psykters, breda botten, smal hals vaser, och höll vatten i hydrias, stora vaser med fyra eller fler handtag för enkel transport.

I dag har varje museum med en samling av klassisk artefakter minst en grekisk vas för besökare att beundra. Grekerna använde sina vaser i praktiskt syfte, ceremonier, som dekoration, och arkeologer är mycket tacksamma för att den rika kulturen i det antika Grekland har bevarats på sidorna av sina vaser i tusentals år. En närmare granskning av en grekisk vas kan ofta avslöja figurer som verkar som om de skulle kunna gå på gatan i dag, tillsammans med detaljerade skildringar av mat, inskrifter som beskriver scenen på vas, och en fascinerande inblick i de smycken, prydnadsföremål och kläder bärs av de gamla grekerna och deras samtida.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.