Vad är en folksång?

En folksång definieras som en låt av människorna i en kultur eller en region som återspeglar deras uppfattningar och liv. Oftast handlar det till en sång utan känd kompositör eller textförfattare och en som finns i flera versioner utvecklats som den spred sig, snarare än en enda standard, upphovsrättsskyddade upplagan.

Folk songs finns i många kulturer runt om i världen. Bland engelsktalande länder, Storbritannien och Förenta staterna har starka traditioner folkvisa. Populär British folksång exempel är "Barbara Allen", "Greensleeves", "Lavender's Blue", "Scarborough Fair", "Lord Randall," The Water Is Wide, "Blow the Man Down", "The Gypsy Rover,, "och" The Drunken Sailor. "USA: s exempel på folksång genre är" suggan Tog mässling "," Erie Canal "," Sweet Betsy From Pike, "Clementine", "The Cowboy's Lament", "John Henry" och "On Springfield berg. "

folksång P har dock också använts för att beteckna populär musik som bygger på den folkliga traditionen. I denna användning, kan man tala om en folkvisa av Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Pete Seeger, Sam Hinton, Burl Ives, The Kingston Trio, Peter, Paul and Mary och The Weavers.

Dessutom är låtar som har traditionella delar och bred och varaktig popularitet har ansetts vara folksånger, antingen av misstag eller en utvidgning av begreppet inte alltid tydlig. Detta gäller till exempel av låten omväxlande med titeln "Donna Donna", "Dona Dona" eller "Dana Dana," Den ursprungliga ord på jiddisch är av Aaron Tsaytlin och kompositören är Sholom Secunda. Det var en show melodi, skriven för att visa Isterke , och under andra världskriget blev en hymn för europeiska judar, vilket leder till bred användning.

Annan låt ofta misstas för en folksång i den mening som följer av folket är "Min farfar's Clock", som också har ett känt tilldelningen. Musiken är av Henry Clay Work och ord antingen C. Russel kristna eller av arbete som baseras på en artikel som han blev tillsagd vid ett värdshus i Piercebridge, England.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.