Vad är en dödsmask?

En dödsmask är en avgjutning av någons ansikte som fattas efter döden. Normalt antingen vax eller gips används för att skapa en dödsmask, som senare kan användas som en modell för skulpturer, porträtt och andra souvenirer. Vid ett tillfälle, skapar dödsmasker var mycket utbredd, och en viktig kulturell aspekt av sorg ritualer för många människor. Praxis har minskat radikalt sedan tillkomsten av fotografi.

Begreppet dödsmask är mycket gammal. Grekerna, egyptierna och romarna alla gjort dödsmasker, och i vissa fall skulptörer används också de döda som modeller för byster, avbildningarna och andra minnesmärken för de döda. En av de mest kända dödsmasker från den antika världen är förmodligen mask på mumien av Tutankhamons, egyptierna trodde att dödsmask gav kraft till mumie.

Under medeltiden var det mycket vanligt att ta en dödsmask efter döden, och väl igenom tidigt 20th century, var en dödsmask erbjuds ofta rutinmässigt av Bårhus och personer som förberedde organ för begravning. Göra ett bra dödsmask faktiskt krävs skicklighet, eftersom det kan vara svårt att ta en avgjutning av ansiktet utan att snedvrida funktionerna eller skada kroppen. kan dödsmasker av ett flertal framstående personligheter ses på displayen på bibliotek och museer. Många musiker och artister har memorialized med dödsmasker, som kopierades senare och distribueras och används för att göra byster av varierande storlekar. Beroende på skickligheten hos den person som gör en dödsmask, kan det vara en gripande påminnelse om de döda, eller en något makaber nyfikenhet, dödsmasker som är vridna och förvridna är inte särskilt roligt att titta på.

Förutom att tjäna som sentimental reliker, dödsmasker också historiskt sett spelat en viktig roll i kriminalteknik. Patologer som undersökt organ skulle ta en dödsmask om kroppen var som en okänd person, i hopp om att familjemedlemmarna skulle kunna identifiera kroppen genom dess funktioner någon gång i framtiden. Denna praxis försvann till stor del efter utvecklingen av fotografi, även formar och modeller av olika delar av brottsoffer görs fortfarande i dag för speciella ändamål i kriminalteknik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.