Vad är en diskografi?

en diskografi är en organiserad lista över musikinspelningar med grundläggande information om inspelningarna, såsom datum för detta har gjorts och om vilka artister. Termen "diskografi" är också ibland för att beskriva studiet av ljudinspelningar. Åtskilliga böcker finns det stora diskografier som hänför sig till olika artister och musikgenrer, och det är också möjligt att hitta fristående exempel.

Ordet är en kappsäck av "skiva," såsom i skivorna för grammofonskivor, och "grafi," ett grekiskt suffix som hänvisar till skrift. "Diskografi" har en föregångare i "bibliografi", en förteckning över böcker. Alla typer av ljudinspelningar kan täckas i en diskografi, inklusive skivor, kassettband, cd-skivor och digitala inspelningar, med den typ som oftast är noterade i anslutning till nytta för läsaren. Ett klassiskt exempel är en sammanställning av alla inspelningar av en enda artist eller grupp, vanligtvis i kronologisk ordning. Att ha en komplett lista tillåter människor att se vilka inspelningar de saknas, och listan kan också användas för att markera sällsynta inspelningar, eller förändringar i musikaliska stilar. När komplett, diskografier omfattar allt från B-sidor till största hits-album, och sammanställa en fullständig version kan ta lång tid, särskilt i fråga om en produktiv artist eller grupp som The Beatles. Musik akademiker kan också oense om innehållet i några diskografier och akademisk debatt kan få onda ibland. Förutom att sammanställa listor med musik framförd av allt folk är det också möjligt att skapa en diskografi som omfattar en genre eller tema, som African-American spirituals eller musik om vatten. Diskografier kan också sammanställas av kompositören, som kan vara användbara för människor som vill jämföra och kontrastera olika inspelningar av samma verk att se hur olika musiker och dirigenter tolka det. För noterade kompositörer som Beethoven och Mozart, en diskografi kan snabbt bli ganska hotfull och svårhanterlig, eftersom så många musiker har spelat in framföranden av sina verk.

Musik biografer nästan alltid innefatta en diskografi i index av sina verk för en hänvisning till läsarna, liksom forskare och historiker som skriver om musik, med diskografi tjänar som en förteckning över källor och material som används vid framställning av en text. Band publicerar ofta diskografier med sina inspelningar eller på sina webbplatser till förmån för fans, och webbplatser som samlar in och sprida information om musik kan ha en förvaringsplats för diskografier också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.