Vad är en Truss Rod?

En truss rod är ett styvt skaft som går ner längden på en gitarr hals under bandet styrelse. Det kan vara gjord av trä eller grafit, men är oftare av stål. Denna inre rod hjälper motvikt sträng spänning på halsen, hålla gitarrhalsen relativt platt. Vissa gitarrer, såsom Rickenbackers, har dubbla truss stavar för extra stabilitet.

Truss stavar är justerbara så att nacken båge (kallad "relief") som kan inträffa med tiden kan motverkas. Årstidsväxlingarna, fuktighet och växling mellan tyngre och lättare bedöma strängar kan alla påverka gitarrens hals. Det truss kan bara justeras från en plats som varierar på olika modeller av gitarrer. I de flesta fall justeringen huvud är dolt bakom en liten skylt, men på andra gitarr är väl synlig.

Elgitarrer med bolt-on halsar i allmänhet utrustade med den truss rod justering vid basen av halsen dolda under den Pickguard plattan. Modeller med denna installation omfatta äldre Fenders? och Fender-stil exemplar, många Yamaha? gitarrer, och andra modeller inklusive vintage re-frågor.

Nyare Fender gitarrer placera truss rod justering vid basen av Spindelhuset ovanför muttern. Spindelhuset är den del av gitarren där stämskruvarna eller knapparna är placerade och muttern är den lilla bit som vägleder strängarna utanför headstock. Den truss rod justering kommer fram på dessa modeller, men infälld (som alltid) i en konkav ihålig.

Set-neck gitarrer, eller gitarr vars halsar limmas på med tejp i stället skruvas på, inslag av truss rod justering på samma plats som nyare skärmarna. I SET-hals modeller, dock justeringsanordningen är täckt med en liten skylt fastsatt med skruvar. Gibson? och Epiphone? gitarrer hör till denna kategori. Det finns två olika platser möjligt för truss rod justering på stål-strängade akustiska gitarrer. Det kommer antingen vara placerad vid foten av Spindelhuset som sagts tidigare, eller är tillgängliga via ljud hålet på insidan hälen på halsen. I det förstnämnda fallet har truss rod kommer att täckas med en skylt, men om de sitter i ljudet hål, kommer det att vara väl synlig. är visserligen elektrisk och stål sträng akustisk gitarr byggd med truss rods, behöver klassisk gitarr dem inte. Dessa gitarrer använda nylon strängar som inte utöva samma grad av spänning i nacken som stål-strängad gitarr, gör förstärkning onödiga.

Samtidigt truss rod justering är inte särskilt komplicerat, gör man fel kan det bli en dyr läxa och kan förstöra din gitarr. Om du inte är bekväm justering av halsen på din gitarr själv, så tveka inte att ta den till en affär. Professional truss rod justering är en billig tjänst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.