Vad är en Tin Whistle?

tin whistle, som pennywhistles eller irländsk visselpipor av metall kallas, är en sex-hål rakt träblås instrument som spelas i en liknande situation som en bandspelare, snarare än som en flöjt. Till skillnad från brännaren, finns det ingen tumme hål på tin whistle, och den övre oktaven uppnås genom överblåsning. Den tin whistle i allmänhet finns med vänster hand ovanför höger hand, och med indexet, mitten och ring fingrar på vänster hand täcker de tre hålen, medan samma fingrar på höger hand täcker botten tre hålen. Den tin whistle, liksom alla pennywhistles, kan vara konisk, med en bar som är avsmalnande, eller cylindriska, med en rak bar. Medan "tin whistle" en tydlig hänvisning till en metall instrument med ett munstycke tillverkat av gjuten plast, identiska instrument i alla utom material, kallas visselpipor eller pennywhistles eller irländsk visselpipor, är gjorda helt av trä eller plast. Plasten visselpipor anspråk på att ha mer pitch stabiliteten med tanke på att byta lufttemperatur. En tin whistle kanske eller kanske inte komma med ett tumgrepp, men några företag säljer en löstagbar tumgrepp som kan läggas till. Vissa tenn visselpipor är flytande, men andra är nontunable, och det finns ett stycke och tvådelade modeller. Dessutom är vissa märken tin whistle finns med 1 eller 2 nycklar, snarare än bara öppna hål, vilket gör hålen lättare att nå.

Popular nycklar för tin whistle är låg och hög D och höga C , men ett antal andra nycklar finns. Den så kallade "low visselpipor" har en plats för sig i repertoaren. Lagring väskor för flera visselpipor, extra munstycken och dukar polering är populära tillbehör.

I visselpipan används ofta för att spela upp melodin i traditionella typer av irländsk musik, som sänds, hornpipes, jiggar, polskor, och rullar. Utsmyckningar eller ändringar, känd under namnet "Irish whistle ornament," är populära speltekniker.

Noterad tin whistle spelare omfatta Mary Bergin Feadoga Stain, Cathol McConnell, Willie Clancy, Paddy Moloney, Davy Spillane, och Sean Potts. Noterade band med tin whistle inkluderar The Chieftains och The Boys of Lough.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.