Vad är en Tessellation?

En Tessellation är kaklade mönster som skapats genom att upprepa en form om och om igen, utan överlappningar eller luckor. Ett klassiskt exempel på en Tessellation är ett klinkergolv där golvet är täckt med kvadratiska plattor. Tessellations förekommer i mängder av konstverk förutom arkitektur, och de är också av matematiska intresse. Dessa mönster dyker upp i en mängd olika inställningar, och när folk börjar leta efter tessellations, tenderar de att börja se dem överallt, även i naturen.

Tessellations är i grunden mosaik mönster som är tillverkade med en upprepande månghörnigt form . De kan användas för att kakel en platt plan, eller en skulpterad yta. I samtliga fall kan Tessellation teoretiskt upprepas oändligt med mönstret förblir konsekvent och former behålla sin position i förhållande till varandra. Vissa former kommer inte tessellate, eller kan inte tessellate oändligt eftersom mönstret så småningom når en punkt där former börjar förregling eller luckor form. I vanliga tessellations, även känd som periodiska tessellations, en form används för tessellate . Endast liksidiga trianglar, kvadrater och hexagoner kan användas i en vanlig Tessellation. Semi-reguljär eller icke-periodiska versioner har två eller flera former. The art of MC Escher innehåller ofta icke-periodiska Tessellation som stilistiska element, ibland med mycket komplicerade former som sammankopplade djur. Denna typ av Tessellation används även i geometri och andra klasser matematik för att introducera studenterna till ett antal begrepp. Den matematiska bakgrunden till Tessellation kan förklara varför den är så populär design element. Många återkommande teman i konstverk kan beskrivas matematiskt, vilket tyder på att det finns en universell överklagande i matematiskt-avgränsas och beskrivs begrepp. Från kullerstensgator i Paris till komplexa MOSAIK mönster av islamisk konst kan Tessellation ses överallt, i olika nivåer av komplexitet. Precis som konsten kan matematik vara ett universellt språk som kan förstås av någon, och det är intressant att spåra gemensamhet med helt olika stilar av konstverk som kan kopplas till matematiska begrepp.

Exploring Tessellation kan hjälpa barn att lära sig om former och matematik, och dessa mönster kan göra intressant, roligt eller engagerande projekt för studenter. Studenter kan leka med idéer som att se hur många färger som de behöver för att säkerställa att former av samma färg kommer inte att beröra, och de kan också experimentera med visuella illusioner skapade med särskilda former och färger i en Tessellation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.