Vad är en Plot Point?

fiktion, är en komplott led en historia händelse som snurrar talan runt i en ny och oväntad riktning. Plot points tjänar till att hålla åtgärden framåt och historien färsk. I exemplet med ett 120-sidigt manus, historien kommer att innehålla många mindre och större tomt poäng hela. Den första stora tomten punkt inträffar tre till tio minuter in i historien. Denna händelse skakar fram status quo och sätter upp den handlingsplan för ACT I. Mot slutet av ACT I en andra, mer dramatisk intrig punkt inträffar, vände händelser runt för att ställa upp de grundläggande konflikten ACT II. En annan stor tomt punkt inträffar vid halvvägs av ACT II, och igen i slutet av ACT II, spilla oss på huvudet i berättelsens klimax. Varje större tomt punkt bör vara mer dramatisk än den föregående, att väcka intresse ännu högre för hjälte eller hjältinna. En bra manus kommer att ha mindre tomt poäng stänkte över hela berättelsen, som sker minst var tionde minut eller så. Utan dessa kursändringar, skulle historien dra mellan de viktigaste plot points. Den händelseutveckling måste också vara orsakssamband, dock. Om en komplott punkt tycks komma från ingenstans och är inte meningsfullt, känns krystat eller är alltför bekväm, är berättelsen försvagas. Händelseutveckling bör helst fånga oss på sängen, och ändå är vettiga i efterhand. Ett tätt ritas thriller som exemplifierar det utmärkt att använda i intrigen poäng för att hålla en berättelse fräsch och flyttar 1997 är blockbuster, Air Force One svensk Harrison Ford som president James Marshall, och Gary Oldman som ryska terrorister Ivan Korshunov.

Filmen inleds med en spänd men lyckad Special Ops uppdrag att fånga General Ivan Radek, en rysk terrorist. Presidentens Marshall, om en rysk beskickning, tillkännager att USA inte längre kommer att förhandla med terrorister under några omständigheter. Oldman karaktär och en liten grupp terrorister, som avser att fria Radek, posera som reportrar ombord på Air Force One för resan tillbaka till USA. Presidenten och hans familj ombord också. Terroristerna upptäcks som Air Force One tar fart, susa nedför banan. Piloten försöker avvärja men dödas och ersättas av en terrorist som nytt försök lyft. Snabbt slut på asfalt och på väg mot ett snabbt närmar hangar, Air Force One sticker upp i skyn vid den sista möjliga andra. Varje tomt punkten i lag I den här filmen är mycket effektiv för att föra oss framåt, skapa spänning och hålla vårt intresse genom att snurra på åtgärder i nya riktningar. Vi känner fara i den inledande scenen, säkert efter presidentens tal, och som hotas av terroristerna ombord presidentens jet. När terroristerna vidta åtgärder, maktbalansen teeters fram och tillbaka som jet brinner upp banan. Vi bokstavligen flög till den främsta konflikten ACT II av de största tomt punkten i slutet av ACT I: terroristerna lyckats lyfta Air Force One bort från huden på sina tänder.

Även om den genomsnittliga publiken kanske inte vet vad en intrig punkt är per definition, har lång filmvisning förutsättning att tittarna förvänta spänningen stiga övergripande tills klimax när det exploderar i de mest påverkar scenen av alla. Air Force One börjar med en skräll om tittarna upp till förväntningarna på ännu mer action och spänning, som filmen skickligt levererar.

Nästa gång du befinner dig på teatern och evenemang äger självmedveten, överraskande, oväntat, fruktansvärda eller segrande tur, har du bara haft en komplott punkt. Om, å andra sidan, försöker du hålla dig vaken genom en berättelse som tycks dra på och komma någonstans är du troligen att uppleva en berättelse med för få rita punkter eller punkter intrig som är för svaga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.