Vad är en Näsflöjt?

Även om personer i Nordamerika kanske inte känner till Näsflöjt är instrumentet mycket populär på många platser runt om i världen, särskilt Afrika, Kina och Stillahavsområdet. Det finns vissa variationer i näsan flöjt från en plats till en annan, trots att den grundläggande förutsättningen är densamma i alla fall.

huvudsak liknar Näsflöjt munnen flöjterna många västerlänningar är vana vid. Skillnaden är att utvisa luft genom näsgångarna spelar Näsflöjt. Använda en lutande hål design som införselorten på näsan flöjt, skär mönstret effektivt luftflödet i två olika strömmar i själva flöjten. Närvaron av de två luftströmmar sätter upp en vibration i näsan flöjt, vilket resulterade i skapandet av det ljud som avges från näsan flöjter.

Ofta är konstruerad med en kropp av bambu, är det organ som skär med en sluten och en öppen slut, vanligtvis i slutet som är motsatt den lutande hål som används för att administrera flödet av luft från näsgångarna. En rad hål i kroppen av Näsflöjt tillåter spelaren att styra tonhöjd och ton av ljud produceras genom att placera fingrarna på de olika hålen.

Näsa flöjter kan variera något där näsan hålet är placerat. Vissa versioner har hålet på sidan av bambu flöjt, medan andra konstruktioner har näsan hålet ut på inkopplad slutet av flöjt kroppen. Vissa konstruktioner tillåter luft att passera från båda näsborrarna i näsan flöjt, medan andra typer kräver att spelaren stänga ena näsborren med tummen. Vissa näsa flöjter är designade så att instrumentet spelas med hjälp av näsan i en vinkel, medan andra kräver den näsborre som ska pressas mot näsan hålet på instrumentet.

Även bambu är det viktigaste mediet för näsa flöjter, vissa typer byggda av täljsten eller halsar gourds. Som är fallet med många olika etniska instrument som utvecklas i flera olika kulturer, har Näsflöjt flera varianter, var och en av dem att erbjuda ett något annorlunda sätt att producera musiknoter.

Att använda näsan flöjter är mycket vanlig på många platser såsom Polynesien och delar av Afrika, och inkluderar ett långt samarbete med uppvaktningen process i flera kulturer, enligt liksom ett sätt för dem som älskar att kommunicera med varandra via ett musiken. Detta är särskilt betydelsefullt i kulturer där andetag jämställs med alkohol, eftersom det innebär att ge av sig själv till en älskad och få tillbaka en del av det käraste.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.