Vad är en Lion Dance?

Lejonet dans är en kinesisk scenkonst som har fulländat under en period på över tusen år. Många är bekanta med lejondansare eftersom de ofta förekommer vid kinesiska kulturevenemang i Kina och utomlands, särskilt under lunar new year parader. Denna uråldriga tradition sägs bringa lycka och tur, som lejon ses som tur djur i den kinesiska kulturen.

I ett lejon dans, en eller två artister bära en dräkt som är avsedd att se ut som ett lejon , men likheten är ofta ganska ytliga, som lejondansare var flerfärgad päls och tunga masker med detaljer i guld och andra färger. Dansarna rör sig energiskt, utför en mängd olika tricks inklusive akrobatik som att hoppa upp på varandras axlar, och dansen i allmänhet följer en grov berättelse, med lejonet första framväxande långsamt och sedan allt djärvare och capering genom gatorna.

Eftersom lejon dansa kräver fysiska färdigheter, många lejon dans trupper i samband med kampsport organisationer. Lion dancing har länge varit ansluten med kung fu, med många av de finaste lejondansare från kung fu-skolor. Den kampsporter du lärt dig av dessa dansare ge dem möjlighet att engagera sig i det ansträngande demonstrationerna i agility krävs för lejon dans.

Lejonet dansföreställning varierar, beroende på om artister är på norra eller södra skola. I södra tenderar dansen att vara mer rituella och symboliska, medan norra dansare utföra lejon danser för underhållning och lycka. I båda fallen lejondansare delta i en tradition som kallas choi Cheng , där de tuggar sallad och andra gröna och spotta ut dem på folkmassan.

Choi Cheng är normalt bara utförs under det kinesiska nyåret, och det är tänkt att åstadkomma välstånd och lycka. I utbyte för sina prestationer som dansarna får ofta traditionella röda kuvert fyllda med pengar eller behandlar och därmed återbetala lycka till lejonen.

Om du är intresserad av att se ett lejon dans som utförs, många soldater har regelbundna demonstrationer eller låta människor sitta med på repetitionerna. Du kan också delta i en månens nyårsparaden om ett hålls i ditt område. Många städer runt om i världen håller påkostade kinesiska nyåret parader som förekommer talrika trupper lejon dansa tillsammans med displayer av traditionella kinesiska konst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.