Vad är en Harmonium?

Ett harmonium är en typ av organ som använder luft drivit igenom vass för att skapa ljud. Det är populärt i indisk musik, och beskrivs ofta som att låta som ett dragspel. Även om det är mest vanligt förekommande i östra musik, utvecklades harmonium i Paris och förts till Indien under brittisk ockupation av landet.

År 1842 införde Alexandre Debain den harmonium i Paris, även om flera liknande instrument uppfanns ungefär samtidigt. Det fristående tangentbord och rör användes som ett alternativ till de större Piporglar i kyrkor, som var olämpliga eller alltför dyra för små församlingar eller kapell. Sin ringa storlek gjorde det också möjligt att resa med instrument, även om de flyttar till ett fjärran land. Brittiska kolonialisterna förde orgelharmonier med dem under deras ockupation av Indien, som leder till användning av instrumentet i indisk musik.

Under sin tid i Västra popularitet, utformades en del att likna Piporglar, med extra höjd läggas till rören så att de ser mer expansiv. De spelades ursprungligen som ett piano tangentbord, med konstant trampa på en blåsbälg anordning för att pumpa luft genom vassen och skapa det önskade ljudet. Senare modeller ersatt den manuella pumpen med ett elektroniskt, för att hålla flödet av luft konstant.

Även traditionella indiska instrument är gjorda för att efterlikna den mänskliga rösten, fick orgelharmonier snabbt populär för sin förmåga att motstå tropiska klimat och grundläggande operativsystemet. Orgeln blev känd som peti eller baja , och användes ofta för att följa sång. Indian orgelharmonier införliva ofta drone vass, som kommer att upprätthålla en kontinuerlig ton för att fastställa de centrala och viktigaste del av pjäsen. Också snabbt elimineras av pedaler, eftersom de flesta indiska musiker utföra sittande eller på knä och kunde inte trafikera pedalen dessa positioner. De flesta moderna organ ersatte fotdrivna bälgar med dem som skulle kunna manövreras för hand. I västerländsk musik, skapat många kända klassiska kompositörer för harmonium eller i samverkan med instrumentet. Antonin Dvorak, Rossini, Bruckner och Elgar alla bitar skapade speciellt för denna typ av organ. I modern västerländsk musik är harmonium ibland används av experimentella banden som ofta lägga ovanliga instrument i sina kompositioner, såsom Radiohead och Depeche Mode. The Beatles hade också ett intresse av indisk-influerade musik, och innehöll harmonium i många av deras senare låtar, däribland "Strawberry Fields Forever" och "Sexy Sadie".

Det harmonium erbjuder en tydlig musikalisk erfarenhet från andra tangentbordet eller instrument organ. Sitt överklagande har påverkat många kulturer, och det är fortfarande ett vanligt inslag i de flesta indiska musikformer. Skapad i Frankrike, som antogs av England, och förbättras genom Indien, är harmonium verkligen en av de mest globala instrument, och väl värd att lyssna på även om det bara för sitt historiska värde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.