Vad är en Fleur-de-Lis?

fleur-de-lis, ibland stavat fleur-de-lys, är en uråldrig symbol, även om det har kommit att bli nära knutna till nationen Frankrike. Den består av tre spikar påminner kronbladen på en blomma stiger från en central ribban, och det är klart avsedda att representera en iris eller lilja. Högst stiliserade blommönster har använts i konst och heraldik under mycket lång tid, och fleur-de-Lis är en av de mest bestående av dessa symboler. Grundläggande stiliserade iris design visas på keramik från forntida civilisationer inklusive Mesopotamien och antikens Grekland. I fornfranska översätter namn till blomma av Lily. "Symboliken i en fleur-de-lis går utöver den enkla blommor bilden, dock. Liljor är förknippade med Jungfru Maria och fleur-de-lis är nära förknippade med Maria och hennes dygder samt, som följd. De tre spikar tyder på treenigheten, och även en gemensam trio av kristna värderingar: tro, visdom och kyskhet. Som sådan den fleur-de-lis fungerar som en symbol för renhet och kristen tro.

Runt 1200-talet, den fleur-de-lis antogs som en symbol av den franska kungligheter. Använda en helig symbol verkställas tanken att linjalen styrdes av Guds vilja, och även att medlemmar av den franska kungligheter förkroppsligade de dygder som föreslagits av fleur-de-lis. Symbolen har andra heraldiska användningsområden också, och visas på kammar från många andra länder inklusive England och Skottland. Förutom att vara en heraldisk symbol, en fleur-de-lis används också dekorativt. Den används ofta i smide, och som motiv för tapet, mönster tyg, kakel, och boka bindningar. Många människor som känner en nära förbindelse med Frankrike och fransk kultur har fleur-de-lis prydnader i hemmet, medan många organisationer använder fleur-de-lis i deras logotyper. Den visas också på vissa regionala flaggor, särskilt sedan den klassiska tillsammans med Frankrikes historia börjar blekna.

Den proportioner och dimensioner fleur-de-lis varierar , beroende på inställningen. Som regel är centrum spettet eller blomblad större och mer avrundad än de två som flanken det. Därunder i ribban, en dekorativ blomstra tänkt att fungera som en fortsättning av kronbladen är vanligt. En mängd olika färger och nyanser kan användas, och många konstnärer dra en fleur-de-Lis som är uppdelat i två färger, för olika kontrast. Högst stiliserade mönster kan ha föga likhet med den ursprungliga fleur-de-lis, men är i allmänhet känna igen eftersom symbolen är så allmän.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.