Vad är en Contrabass?

Namnet kontrabas hänvisar till den lägsta tonande instrument i en familj. Det används i namnge instrumenten i träblås, brass, slagverk, och familjer snöre, ibland med instrument som är namngivna på samma schema (sopran, alt, tenor, bas), men inte alltid. I den träblåset familjen vi kan hitta kontrabas blockflöjter, klarinetter, saxofoner (även kallad Tubax), och basuner. I mässing familjen finns en kontrabas hornet och en kontrabas trombon. Det finns också ett slagverksinstrument kallas contra bass bar, en förlängning av Orff-Shulwerk klubba instrument som utvecklats för musik undervisning i grundskolan.

Men det instrument som oftast kallat kontrabas utan några andra ord är det stora stråkinstrument även kallad kontrabas. Den kontrabas är en orkester med instrument i samma familj med violin, viola och cello eller cello. I orkestern det ofta bidrar till harmoni, men det finns också solo delar skrivet för det. Men kontrabas leder ett alternativt liv som jazz och dansband instrument, där det främst spelas pizzicato-dvs, plockade, snarare än bugade.

Den kontrabas varierar i storlek, form och antal strängar. Som medlem i en orkester, den normalt har fyra strängarna stämda E, A, D, G, men det finns även 5-string contrabasses med en tillsats av mindre sträng och inställd på B eller C. Särskilda tuning, kallas scordatura och höja tonhöjden på instrumentet, används ofta för solon.

Liksom andra stränginstrument, kan kontrabas spelas Arco -med båge -- eller pizzicato -med plockning. De två stilar av båge som för närvarande favoriserade är kända som den franska fören och den tyska bågen. I jazz, som nämnts ovan, pizzicato används, men dessutom en speciell pizzicato teknik som kallas slap-bas är anställd. Denna teknik ger en dunkande klicka eller smälla till plockade ljudet av pizzicato.

Orkesterverk med viktiga passager för kontrabas inkludera Benjamin Britten's Young Person's Guide to the Orchestra, Gustav Mahler och första symfonin, Georg Telemann Trillensymphonie i D, skriven 1730, kan vara det första verk för solo kontrabas. Idag omfattar repertoar över 200 konserter för kontrabas. Kända spelare i orkesterinstrument bas inkludera Domenico Dargonetti, Giovanni Battesini, Sergey Koussevitzky, Bertram Turetzky, och Duncan McTier. Välkända jazz basister omfatta Charles Mingus, Red Mitchell, Dave Holland, och Eberhard Weber är känd både för sin lek och sina innovativa tillvägagångssätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.