Vad är Wilhelm Tell?

William Tell är det engelska namnet på två franska operor, båda kallas Guillaume Tell . Den första är en tre handling Drame mis en musique av den franske tonsättaren André-Ernest-Modeste Grétry med ett libretto av Michel-Jean Sedaine, baserad på en pjäs med samma namn av Antoine-Marin Lemierre, och uruppfördes i Paris år 1791. Den andra är en fyra enaktsopera av den italienske tonsättaren Gioacchino Rossini med ett libretto av Etienne de Jouy och Hippolyte-Louis-Florent Bis, med hjälp av Armand Marrast och Adolphe Cremieux, och bygger på pjäsen Wilhelm Tell av den tyska dramatikern och poeten Friedrich von Schiller. Rossinis William Tell premiär i Paris 1829, vid vilket tillfälle Grétry arbete har uppdaterats för att kunna konkurrera.

Grétry's Wilhelm Tell premiär strax efter franska revolutionen, som ägde rum 1789, så det är troligt att frågeställningarna för människors uppror mot en förtryckande regim skulle ha slagit an en ton med publiken i Paris av tiden. Rossinis William Tell , å andra sidan, har beställts av restaurerade bourbonerna. Detta arbete var Rossinis sista opera, och Overture är kanske den mest kända delen, särskilt det avsnitt som användes som musiken till The Lone Ranger.

The story of William Tell äger rum i Schweiz, där österrikarna regel, medan motståndet växer. Båda operor börjar med en avbruten bröllop. I varje fall är den lyckliga familjeliv i Schweiziska träffas på deras förtryckare. I Gréty's Act I William Tell dotter gifta sig med sonen i Canton chef, Melktal. Melktal senior hålls kvar av den österrikiska befälhavaren, Guesler. Melktal vägrar att hylla Guesler mössa, och straff, hans ögon är släckt. Partiet slutar som gästerna går ut för att hantera den politiska situationen. i akt II i Grétry s Wilhelm Tell, Schweiziska anländer till byn torget, och upptäcker att Tell har nu också blivit arresterad för att vägra att hylla den gemensamma jordbrukspolitiken. Han får order att skjuta ett äpple av hans sons huvud, vilket han gör, men Guesler finner att Wilhelm Tell hade en dold pil som man kan skjuta Guesler om han hade misslyckats i försöket. Guesler har William Tell tagit bort för att avrättas. I akt III, Tell flyr från fängelset när upproret börjar. Tell skott Guesler, och Schweiziska övervinna österrikarna.

Rossinis William Tell börjar med nyheten att en ung schweizisk man, Arnold Melcthal, är förälskad i den österrikiska prinsessan Mathilde. Därifrån vi flytta till en trefaldig bröllop som avbryts av nyheten att en schweizisk herde har dödat en österrikisk soldat som försökte våldta herden dotter. Berätta volontärer till färjan honom i säkerhet. Österrikarna är rasande på flykt och både ta gisslan och förbereda sig för att avskeda byn. I akt II, Mathilde och Arnold träffas, och han beslutar sig för att gå med den österrikiska armén för att behaga henne. Den schweiziska se vad som händer, och försöka övertyga Arnold att värva med Schweiziska rebellerna i stället, med stöd i sitt resonemang av det faktum att Arnold far har just blivit mördad av österrikarna. Den schweiziska samlas för att svära trohet, och uppmaningen till vapen är lät.

I inledningen av akt III i Rossinis William Tell , menar Arnold att han måste ge upp Mathilde, och berättar för henne så. Tillbaka i byn torget, har Gesler beställt en festival för att fira 100 år av österrikisk ockupation, kräver att den schweiziska hälsning hatten. Tala inte bara vägrar att hylla hatt, men är erkänd som en som hjälpte herden flykt, och han är arresterad. Han berättar för sin son att ge en signal att börja schweiziska revolt, men österrikarna gripandet hans son också. Gesler order Säg att skjuta ett äpple av hans sons huvud, som han gör, och är befriad-tills han erkänner att han hade en andra pil, avsedda för Gesler, vilket leder till hans rearrest. Mathilde ingriper och kräver att få vårdnaden om Tell son. Gesler skickar Tipsa en farlig fängelsehåla i fästningen Küssnacht. I Act IV, Tell fru går med sin son och Mathilde, och signalen ges för upproret. Berätta flyr och dödar Gesler. Byn är befriat, och Schweiziska frossar i skönheten i deras land och frihet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.