Vad är Spoken Word?

Spoken word är en konstform som länge har varit närvarande i det mänskliga samhället. Muntliga traditioner i kulturer föregår det skrivna ordet, och dikter, eller ett slags talat sång eller berättelser, ibland tillsammans med musik, som hölls i fångenskap många en publik långt innan den första boken skrevs någonsin. Även när böcker blev tillgängliga, trubadurer och balladeers talade ofta historier om äventyr, romantik, tragedi och komedi till en bred publik, eftersom behandlingen var inte en gemensam prestation.

Idag hänvisar spoken word till två olika konstformer. Man bygger helt på inspelade talade ordet, t. ex. läsning av romaner eller recitation av poesi som levererar vi med den moderna "böcker på band. " Konsten form i sin andra definition hänvisar till dessa händelser när poeter, och ibland komikerna eller social kommentatorer recitera eller uppfinna på plats dikter, kommentarer, skämt och liknande som ett resultat stycke avsedd för en publik. Den sistnämnda typen uppstår genom muntlig tradition sedan länge i många kulturer.

Songs gjorde ersätta tala berättelser eller dikter, men i Beat Poetry rörelsen intresse utför poesi och andra skrifter dominerat över poesi fans. Normalt beat poeter, inte nödvändigtvis kända sådana, skulle läsa upp sina dikter med musik i bakgrunden. Tonvikten var dock mer på ord än musiken, även om poeten kan tiden formulering att sammanfalla med vissa delar av musik. Musiken skulle kunna leva eller registreras beroende på poeten.

Denna tradition ledde till ett litet hån, och vissa hävdar deltagare och fans tog det för allvarligt. Visst som med alla genrer från poesi, fanns några dåliga skrivit dikter och utförs. Det fanns också några mycket värdefulla, och poeter som växte fram ur The Beat Generation, ingår Mayo Angelou, som kritiker nämner som en av de mest kvalificerade i reciterade sitt arbete, eftersom hennes rika röst och frasering ge resonans och djup i sitt arbete .

Tal hade några anhängare i mitten av 1970-talet, men intresset i form reemerged på 1980-talet. En del av detta berodde på den variant av spoken word prestanda i hip-hop och rap. Mycket av det rap-artister gjorde var att göra poesi med en musikalisk bakgrund och med särskilda typer av frasering och resonans. Musikälskare och litterära analytikerna utvärderas och fortsätta att utvärdera poesi många rap-artister, och ringa ett antal av dessa konstnärer starkt viktiga bidragsgivare till en värld av poesi. The beat typ spoken word, ofta satt till jazz istället, och ibland även andra prestationer aspekter såsom bilder eller bilder, reemerged som en populär form tillsammans med rap. En annan utväxt av spoken word var Slam poesi, där poeter tävlade mot varandra, ofta extemporaneously. Slam-poesi har sina rötter i japansk tävlingar av detta slag, som i början och slutet av Waka, en poetisk form som fanns i det 10th århundradet.

I en annan mening dock inte uttalat ord inte nödvändigtvis innebära poesi, och har aldrig gått ur stil. Det kan vara recitation av berättelser, ett solo komiska handling, eller utförandet av en sagoberättare. Det finns inga fasta regler för konstform, vilket är varför du kommer att hitta många olika namn med anknytning till formuläret. Robin Williams är lika mycket en mästare i denna litterära konstform som är Allen Ginsberg eller Patti Smith.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.