Vad är Rock Music?

rockmusik, ibland kallat "rock and roll" är en musikstil som blev populär på 1950-talet i Amerika och Europa. Rockmusik bygger huvudsakligen på äldre musikstilar, såsom rhythm and blues som härrör från African American artister som Chuck Berry och Little Richard, med en stark fokusering på gitarr, trummor och kraftfull sång. En av de tidigaste och mest kända artister under de första dagarna av rockmusik var Elvis Presley, som chockade världen med sin suggestiva dans och kraftfull musik. Han blev omedelbart fenomen, och visade vägen för många andra artister rockmusik under de kommande årtiondena. Under 1960-talet var det Beatles annan enormt framgångsrika och populära rockgrupp, även inspirerats av rhythm and blues-låtar och av arbetet i andra tidiga brittiska artister rock musik, som Cliff Richard. Genom åren har rockmusik grenat ut sig i en mängd olika stilar. Folk rock musik, som den mycket populär tack vare Bob Dylan på 1960-talet, ofta framhävs akustiska gitarrer och socialt medvetna texter, många med anti-känslor krig. Psychedelic rock musik, som den som spelas av Grateful Dead, Pink Floyd och Doors, framhävs ofta dissonant musik som var starkt påverkad av användningen av droger som LSD. Progressiv rock musik band, såsom The Moody Blues, Rush och Yes, experimenterade med ett brett spektrum av instrument, och ofta ingår improvisationsmusik musikaliska solon som kunde pågå i tio, tjugo minuter.

Rockmusik har också visat vägen för andra musik former, t. ex. tungmetaller, som upplever extrem gitarrljud och tung distorsion. Några av de tidigaste band som skulle kunna klassas som tungmetall är Led Zeppelin och Black Sabbath. Båda banden började i mitten av 1970-talet. Deras tunga form av rockmusik har banat väg för andra heavy metal band, bland annat Metallica och Megadeth.

Idag begreppet "rock music" används för att hänvisa till ett brett spektrum av musikaliska former, inklusive allt från soft pop till heavy metal. Rocken har blivit i huvudsak en standard term för någon typ av musik som inte automatiskt passar in i en annan kategori, till exempel R B, land, eller klassisk. Formuläret har förändrats kraftigt ända sedan Elvis Presley, men termen "rock music" kan fortfarande hänvisa till hans sånger lika lätt som de kan hänvisa till nyare band som Nirvana och Pearl Jam.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.