Vad är Punta Rock?

Punta Rock är unikt genom att det utgör en musikalisk form, ett land (Belize) och en särskild etnisk grupp (Garifuna i Centralamerika) samtidigt. Samtidigt, i takten och dansen som åtföljer den har universell överklagandet, och så punta rock har spridit sig inte bara till Garifuna diaspora i USA och andra länder, men över kulturella linjer.

ursprungligen känd som Garinagu, Garifuna är en blandning av Carib, infödda Arawakiska och African people. De sägs ha sitt ursprung i blandäktenskap mellan Arawaks och karibier på ön Saint Vincent och sedan spred sig över hela revbenen Centralamerika och Små Antillerna, där de ytterligare blandas med västafrikaner kommit till Nya världen som slavar. Garifuna är mest förknippade med Belize, en tidigare brittisk koloni.

Mot bakgrund av dessa olika rötter, har Punta musiken alltid varit en livlig Gumbo kombinerar kreolska rytmer och tung afrikansk percussion. Punta rock utvecklades under slutet av 1970-talet då en schism uppstod mellan den traditionella musiken, sjöng i Garafuna språk, och unga Belizian musiker som bara talade engelska.

Pen Cayetano är mannen oftast tillgodoräknas för att överbrygga denna klyfta genom att lägga gitarrer till Punta blanda. Denna kombination har förfinats sedan och dekorerade av Andy Palacio, en annan Belize, som ytterligare elektrifierad och animerade blandningen.

Ofta risque, tenderar punta rock vädja till sexuell energi, noterade sitt varumärke dans för sin hip kraftig skakning. På konserter där punta rock spelas, roterande personer dela på dansgolvet med par. The beat och musiken tycks viktigare i Punta rock än texterna, som ofta sahouted upprepningar av ett enda ord eller en fras i Kriol eller garifuna. Samtidigt, Palacios sista album, "Watina" (han dog av en stroke den 19 januari 2008), vävde en mer harmonisk pop ljud i mellan livligare nedskärningar och tog punta rock i ännu en annan riktning.

Om du gillar reggae och calypso musik, kommer du antagligen gillar punta rock. Om du väljer att emulera klassiska punta dans, dock kan det vara en bra idé att ha en kiropraktor för snabbuppringning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.